Meny Lukk

34. Mexico: “Pans labyrint”

Filmens magiske tiltrekningskraft og kreativitet er noe som ikke kun er forbeholdt Hollywood, men en kunstform som har tatt hele verden med storm. Derfor har vi i Jump Cut valgt å dra hele verden rundt for å vise eksempler på gode filmer fra hele åtti land.

Pans labyrint (2006) – Regi: Guillermo del Toro – Estudios Picasso / Tequila Gang / Esperanto Filmoj  – 1 t. 58 min.

Pans labyrint kan best beskrives som fantasy for voksne. Den barnslige naiviteten man vanligvis kan finne i fantasyfilmer viker til side for en langt mer brutal og realistisk verden.

Med den spanske borgerkrigen som bakteppe befinner vi oss ved en gammel mølle omringet av en mørk skog. Ofelia (Ivana Baquero), en ung jente med en forkjærlighet for eventyr, har flyttet dit med sin gravide mor. Hennes nye stefar, den brutale og hensynsløse kaptein Vidal (Sergi López), er leder for den lokale hæren som må holde separatistene i sjakk. Ofelia lokkes inn i en mørk labyrint av en fe. Der møter hun en faun, som gir henne et sett med oppgaver hun må utføre. Det åpner en fantastisk fantasiverden man sjeldent får se på film.

Regissør Guillermo del Toro greier å balanser sine to historielinjer godt. Både Ofelias reise gjennom en mørk fantasiverden, og kaptein Vidals kamp mot separatistene er interessante på hver sin måte. Det føles som en original fantasiverden som ikke bygger på klassiske troper. Faunen er riktignok en gjenganger i slike fantasiverdener, men med så mange originale skapninger at det er helt greit. Jeg skulle nesten ønske at vi fikk mye mer av fantasihistorien. Den har massevis av ubrukt potensiale.

Vidal sin historie er også svært god og interessant, riktignok ikke like god som Ofelia sin, men det kan også være fordi den ikke får utviklet seg så mye som den burde. Dette er også en historie med mye ubrukt potensiale. Pans labyrint føles til syvende og sist som at det egentlig burde vært to filmer: en fantasyfilm og en krigsfilm.

Det er ingen tvil om at Pans labyrint er en veldig god film. Den er også svært tilgjengelig, da det ikke føles ut som en utenlandsk film. Så ikke la det faktum at de snakker spansk skremme deg fra å se den. 

Relaterte innlegg