Meny Lukk

56. Etiopia: “The Athlete”

Filmens magiske tiltrekningskraft og kreativitet er noe som ikke kun er forbeholdt Hollywood, men en kunstform som har tatt hele verden med storm. Derfor har vi i Jump Cut valgt å dra hele verden rundt for å vise eksempler på gode filmer fra hele åtti land.

The Athlete (Atletu, 2009) – Regi: Davey Frankel og Rasselas Lakew – AV Patchbay / El Atleta / Riot Entertainment,  m. fl. – 1 t. 32 min.

Den etiopiske sersjanten Abebe Bikila overrasket en hel sportsverden da han under OL i Roma i 1960, ble den aller første afrikaneren som vant maratonsprinten, barbeint til og med. Ikke nok med det, fire år senere under OL i Tokyo, ble han også den første sprinteren til å vinne medaljen to ganger, samt den første som vant to ganger på rad. Han var en nasjonalhelt, ikke bare i sitt hjemland Etiopia, men også for hele det afrikanske kontinent. Og fra da har de afrikanske sprinterene dominert denne OL-grenen. Til dags dato er det Etiopia som leder med flest gull, med hele fire stykker.

Filmen tar for seg dagene før, og den tøffe tiden etter, en bilulykke i Etiopia, mens Abebe (spilt av regissør Lakew selv) trener seg opp til å komme seg i form til OL i München, etter en benskade. Abebe ender opp på et sykehus i England, hvor det ser svart ut for hans ambisjoner om å delta i München, på grunn av sine paralyserte ben. Mens han dog lengter etter å bruke sine egne ben, velger han å hevde seg i paralympiske idretter, som bueskyting og en gang i et hundespannløp på Beitostølen i 1970. Han var aktiv frem til sin død i 1973.

Filmen veksler mellom å være en spillefilm og være en dokumentar. Abebes tilbakeblikk blir vist gjennom arkivmateriale av hans OL-sprinter. Blant dem er klipp fra Kon Ichikawa-dokumentaren Tokyo Olympiad, hvor vi kommer tett innpå Abebes intense innspurt inntil mål. En dokumentar jeg virkelig anbefaler, spesielt hvis du er sportsinteressert i tillegg.

Jeg likte veldig godt filmens oppsett. Den går heldigvis ikke i den fella som biografifilmer vanligvis gjør ved å ta for seg de viktigste øyeblikkene som alle kjenner til og gjøre et sentimentalt nummer ut av de. Vi trenger ikke en filmatisering av hans OL-deltagelse, fordi det alt finnes på film. Det som interesserer oss er hvordan han skal komme tilbake etter de ulykkene han opplever. Heller inneholder ikke filmen den vanlige origin-storien, hvor vi får en filmatisert oppvekst fra starten. Hans forhistorie blir enkelt fortalt via hans møte med en prest han plukker opp på veien.

The Athlete er en bra sportsfilm som virkelig oppsummerer livet til en idrettslegende på en god og verdig måte, og da spesielt alle tankene som går igjennom hodet til den defekte idrettsutøveren, mens han friskner til på sykehuset og hans viljestyrke til ikke å gi seg, uansett handikap. The Athlete er en herlig kombinasjon av spillefilm og dokumentarfilm og den lidenskapen Abebe viser er virkelig en film verdig.   

Relaterte innlegg