Meny Lukk

“Journal 64” – Solid dansk krim

[usr 3,5]

«Det er 2000 klagesaker mot politiet i året, og vi vinner alle. Er det fordi vi aldri gjør feil?»

På 1960-tallet er den unge Nete (Fanny Bornedal) forelsket i sin fetter, men blir tatt på fersken av sin far som sender henne avgårde til et hjem for ”uvørne piker”. I nåtid finner en bygningsarbeider tre mumifiserte lik murt inn i en vegg, alle knyttet til det samme pikehjemmet. Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) og hans noe motvillige assistent Assad (Fares Fares) kaster seg øyeblikkelig på saken. Hva som virker som en enkel løsning kompliseres etter hvert av dype konspirasjoner som setter både karrierer og liv i fare.

Journal 64 er den fjerde filmatiseringen av bokserien Avdeling Q til den danske forfatteren Jussi Adler-Olsen. Filmer lever opp til, og på en del punkter overgår, de foregående filmatiseringene: Kvinnen i buret, Fasandreperne og Flaskepost fra P.

Et problem i de tidligere filmene i serien er at hovedpersonen Carl Mørck er for vanskelig å ha med å gjøre, rett og slett et for stort rasshøl. Det blir vanskelig å forstå hvordan noen, det være seg kollegaer eller sjefer, hadde orket ham i lengden. Dette rettes delvis opp i Journal 64, som tvinger Mørck sin antagonistiske oppførsel til flere veivalg. Det er også interessant å se Nikolaj Lie Kaas spille ut de personlige valgene han er nødt å ta, med sterke følelser rett under det harde eksteriøret. Det er egentlig upåklagelig skuespill over hele linja, med Fanny Bornedal i en vond og sårbar rolle som Nete, og Fares Fares like solid som han har vært i de foregående filmene.

Journal 64 er som en hel sesong av en krimserie samlet til en film, men er samtidig ikke for tettpakket. Historiefortellingen er skarp, med mange bevegende deler som sys godt sammen. Man ser dessverre løsningen og twisten komme alt for tidlig, men filmen greier fremdeles å levere avsløringen med emosjon. I klassisk nordisk noir stil er filmen også stappet med samfunnskritikk. Hvordan såkalte ”uvørne” piker ble behandlet på 60-tallet settes opp som en parallell til behandlingen av innvandrere i dag, og misbruk av kvinner generelt står i fokus. Dette kunne fort blitt overdrevet og spekulativt, men Journal 64 går ikke for langt med det.

Journal 64 er en skarp og underholdende film med solid skuespill. Den klarer ikke løfte seg opp til noe ekstraordinært, men det er samtidig vanskelig å finne noe å klage på. Har man sett og likt de foregående filmatiseringene, er dette et must.

https://www.youtube.com/watch?v=ENGPnRssvN8

Journal 64 – regissert av regissør; med Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Fanny Leander Bornedal, Johanne Louise Schmidt og Birthe Neumann. Spilletid: 1t 58m. Land: Danmark. Premiere: 12.04.19. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg