Meny Lukk

“Jurassic World: Dominion” – Pokémon Go på det store lerretet


I 2022 returnerer filmserien som tok verden med storm i 1993, ble irrelevant, for så å ta verden med storm i 2015, med en film som sementerer Jurassic park merkevaret som en elendig filmserie.

Fire år etter vulkanutbruddet på Isle Nublar, må mennesker og dinosaurer leve i harmoni. Men når en haug genmodifiserte gresshopper blir sluppet ut av en ondskapsfull dinosaurbedrift, blir menneskets rolle som den dominerende arten truet. Det er dermed opp til Dr. Elle Sattler (Laura Dern – Star Wars The Last Jedi, Little Women) og Dr. Alan Grant (Sam Neill – Possession, Event Horizon) å gjennomskue det ondskapsfulle selskapet, og redde økosystemet. Samtidig som dette skjer prøver raptor ekspert Owen Grady (Chris Pratt – Guardians of the Galaxy, Her) og dinosauraktivisten Claire Dearing (Bryce Dallas Howard – Spider-man 3, Rocketman) å infiltrere samme selskap, for å redde BETA (en baby raptor). SAMTIDIG som dette får filosofen Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum – The Fly, The Grand Budapest Hotel) informasjon fra en ukjent kilde, som kan ødelegge ryktet til eieren av dinosaurbedriften. 

Jurassic World Dominion (Colin Trevorrow – The Book of Henry, Ikke Star Wars ep 9) er en rotete film. Den prøver å balansere 3 forskjellige historier, men ender opp med å få alle til å virke uinteressant. Jurassic World The Fallen Kingdom (J.A.Bayona – A Monster Calls) var en helt forferdelig film, men den satt opp til en fantastisk siste film i serien. Colin Trevorrow har fått frie tøyler til å fortelle den mest interessante historien om menneskers rolle på jorden noensinne. Likevel velger han å fortelle en historie der menneskets største trussel er store gresshopper? 

Den mest brutale tabben denne filmen gjør er å være en dinosaurfilm, hvor dinosaurer egentlig er irrelevante. Av en eller annen grunn mener fortsatt manusforfatterene at en raptor som man kontrollerer med en laserpeker er det mest presise våpenet noensinne. Vet du hva som kunne drept folk mye mer effektivt i disse filmene? En Pistol! Når Jurassic World kom ut i 2015 ble den hyllet av massene for å være en film som klarte å balansere en følelse av prestisje og nostalgi, samtidig som det var en dum actionfilm. Jurassic World Dominion er bare en dum film. 

I 2017 kom nyhetene om at Colin Trevorrow hadde fått sparken fra den niende Star Wars filmen. Nyhetene kom noen måneder etter utgivelsen av hans tredje spillefilm The Book of Henry. Denne handlingen virket ekstra brutal fra Disney fordi The Book of Henry var den eneste filmen han ikke også hadde manus på. Dette er ekstra interessant siden hans nye film nå blir kraftig sammenlignet med Star Wars The Rise of Skywalker (J.J Abrams – Star Trek, Super 8). For å være rettferdig med den kinoaktuelle filmen, er den tredje Jurassic World filmen bedre enn den niende Star Wars filmen. Mot slutten av filmen møtes endelig alle karakterene, og da begynner dialogen å flyte mye bedre. Under flere sekvenser bestemmer Colin Trevorrow seg for å kjøre en innstilling der kameraet går fra en dialog til en annen. Selv om filmen generelt ser kjedelig ut, var det alltid interessant å se hvilke kamerabevegelser regissøren valgte å ta i bruk. 

Det var ikke bare negative aspekter ved den nye Universal Produksjonen. Derfor har jeg valgt å dedikere dette avsnittet til alt som var bra. Jeff Goldblum er sjarmerende som alltids, og arbeiderene ansvarlig for animasjonene på denne filmen fortjener en klapp på skulderen.

Jurassic World Dominion er verken dum nok, eller bra nok til å funke som underholdning. Hvis man elsker karakterene fra de tidligere filmene i serien er det en stor glede å se dem alle samlet. Dessverre skjer dette kun i filmens siste akt. I 2022 har magien av å se dinosaurer på den store skjermen forsvunnet. Å se dem samhandle med mennesker rundt jordkloden er litt sjarmerende, men en mer forfyllede opplevelse ville vært å slå på AR modus på pokemon GO, og fanget pokemon i parken.

Jurassic World Dominion. Regissert av Colin Trevorrow. Med: Chris Pratt, Laura Dern, Jeff Goldblum, Sam Neill, Bryce Dallas Howard. Spilletid: 2t og 27 min. Land: USA. Aldersgrense: 12 år. Premiere: 10.06.2022

Relaterte innlegg