Meny Lukk

“Kaptein Sabeltann og den magiske diamant” – frisk og fin animasjon

[usr 3.5]

Kaptein Sabeltann og verdenen Terje Formoe har skapt har, på likt nivå med Flåklypa, spikret seg fast i den norske underholdningsbransjen som en folkekjær og alltids festlig type underholdning. Sabeltann er å finne i bøker, fornøyelsesparker, leker, musikk, på scenen og på film. Denne gangen finner vi han i form av nydelig 3D-animasjon.

Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant er filmen om «Selveste Kaptein Sabeltann» og hans menn, som er på utkikk etter den magiske diamant; en diamant som kan oppfylle alle ønsker, men bare når det er fullmåne. Som forvente er det flere som ønsker å få kloa i denne diamanten, og den glamorøse kongen av Marmeladene, Maga Khan er den siste som ønsker å se den i hendene på Sabeltann.

Når Maga Khan får diamanten i bursdagsgave, blir den umiddelbart stjålet av fattiggutten Marco, og kappløpet om diamanten er i gang.

Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant er altså det nye innskuddet i dette velkjente universet. Den er frisk og fin, og krydrer opp historien som først ble vist på scenen i 1996. For de yngste vil filmen være både morsom, engasjerende og akkurat passe skummel, og for den eldre garde vil den kanskje fungere som en nostalgibombe. For på dette tidspunktet har nok de fleste nordmenn én eller annen tilknytning til Sabeltann, og dermed blir filmen en ren definisjon på «film for hele familien».

Filmens eneste feiltrinn er at den er litt middelmådig rent historiemessig. På det området ender den opp med å komme og gå. Inn det ene øret og ut det andre. Det betyr ikke at de 80 minuttene i kinosalen er bortkastet, for aldri er den kjedelig eller dårlig. Den er nydelig å se på, til og med morsom, men bare ikke så minneverdig. Historien som blir fortalt er også forutsigbar, men det er bare småpirk. Det er noe som barn, og kanskje til og med de fleste voksne, ikke kommer til å tenke over. Dermed forblir det bare min indre kyniske filmkritiker som taler.

Filmen er kort sagt gøy, men forutsigbar. Fin å se på, men mer nostalgidreven enn nyskapende. Filmen vil uten tvil å engasjere de små, og det er jo det som tross alt er hovedmålet.

Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant – regissert av Rasmus A. Sivertsen, Marit Moum Aune; med Kyrre Haugen Sydness, Jon Øigarden,Tobias Santelmann, Siri Skjeggedal Spilletid: 1t 21m. Land: Norge. Premiere: 27.09.19. Aldersgrense: Tillat for alle.

Relaterte innlegg