Meny Lukk

“King Richard” – Will Smith sitt nyeste forsøk på Oscar-statuetten


Venus og Serena Williams. To av de største kvinnelige idrettsutøverne noensinne. Hvordan kom de seg opp i verdenseliten? Hva slags dramatikk lå bak? Det prøver denne filmen å svare på. Filmen hadde Williams-søstrene selv som produsenter, så filmen hadde god hjelp med å holde seg faktuell og realistisk. 

King Richard er regissert av Reinaldo Marcus Green, en nykommer i Hollywood. Han har laget en interessant biografifilm, ettersom den ikke tar for seg Venus eller Serena sitt perspektiv, men heller Richard Williams sitt, altså faren deres. Filmen handler om hvordan Richard og kona hans klarer å ta vare på sine fem barn, mens de er fattige og bor i et farlig nabolag. Richard har mange talentfulle døtre og er fast bestemt på å være hard og streng mot dem fordi han er helt sikker på at de kommer til å bli store. Venus er eldst, så i tillegg til Richard så er hovedfokuset på hun, selv om det er søsteren Serena Williams som kanskje har blitt den største tennisstjernen i etterkant. 

Som man kan forvente av en sportsfilm, så er dette en typisk underdog-film. Og den lider av å være veldig forutsigbar og klisje, men jeg skal også nevne at ingenting her i verden kan gi en person mer glede enn en god underdog-film. I likhet med Rocky, Moneyball og The Karate Kid så er det en glede å se hvordan hardt arbeid lønner seg til slutt og gir en happy ending. Alle vil oppleve det selv, og alle unner andre å oppleve det. Det er nettopp derfor filmer som dette fungerer så bra selv om man egentlig har sett akkurat samme type film mange ganger før. Men som sagt, det kan til tider bli klisje, og det fjerner en del av spenningsmomentet i filmen ettersom man allerede fra start vet hvordan filmen kommer til å ende. 

Men siden vi vet hvordan filmen kommer til å ende så får vi heller sette pris på reisen dit. Denne historien er veldig fascinerende, jeg har ikke hørt mye om Richard Williams før, så det var ekstra spennende å se hvorfor han tok tilsynelatende dårlige valg ovenfor døtrene sine karrierer, og hvordan det lønte seg til slutt. Will Smith i rollen som Richard var et veldig godt valg av filmskaperne, han er perfekt i rollen som en halvveis deprimert og bestemt far. Litt som i Pursuit of Happyness klarer Smith å lage en veldig realistisk familiedynamikk, og i denne sammenheng et far-døtre forhold. Og hvis man plutselig ender opp med å se Will Smith som en av de 5 Oscar-nominerte hovedrollene neste Oscar-utdeling så er det absolutt ingen sjokk, han gjør en mesterlig jobb her. Saniyya Sidney som Venus Williams gjør også en veldig god jobb i rollen. 

King Richard er et sportsdrama som ikke pusher noen grenser, men selv med sine 2,5 timer klarer filmen å være underholdende. Man vet hvordan filmen kommer til å ende, men man bruker fortsatt tiden på å heie frem Williams-søstrene i hver kamp som de spiller. Ikke forvent fancy filmskaping eller unik historiefortelling, men forvent fantastiske skuespillerprestasjoner og et stort smil i ansiktet når filmen er over. 

King Richard: Regissert av Reinaldo Marcus Green. Medvirkende: Will Smith, Saniyya Sidney, Demi Singleton, Aunjanue Ellis og Jon Bernthal. Spilletid: 2 timer og 25 minutter. Premiere: 26.11.2021

Relaterte innlegg