Meny Lukk

“Kjærlighetens sesonger” – En nokså umotivert affære

[usr 2]

I en middelklasseforstad i Dublin møtes to par (Jim og Danielle, Chris og Yvonne) over en middag. På overflaten er alt fint, men under middagen begynner det ene paret å ane uro hos det andre da Chris (Andrew Scott) hisser seg opp over noen småkommentarer fra sin kone Yvonne. Når Yvonne et par dager senere møter gråtende opp på døren til Jim og Danielle sent på kvelden, sier hun at Chris har slått henne. Mens Yvonne får bli i huset til Jim og Danielle den kvelden drar Jim til Chris for å hente noe Yvonne har glemt. Der møter han en angrende Chris som forteller Jim at han har vært så hissig fordi han har blitt alvorlig syk og ikke har lenge igjen å leve. Chris har ikke fortalt det til Yvonne enda, og overtaler Jim til ikke å si noe. Dramaet i filmen utspiller seg videre da Yvonne og Jim etterhvert tilbringer mer og mer tid sammen og begynner en affære som gror mer romantisk for hver dag som går.

Om du syntes at dette sammendraget høres ut som begynnelsen på en såpeopera så er du ikke veldig langt unna. Filmen er dramatisk, klisje-fult, utrolig forutsigbar og sydd sammen av relativt mange urealistiske dialoger. Temaet med utroskap er kanskje noe som burde bli behandlet oftere og tatt opp mer nyansert og seriøst på film, og med det er Kjærlighetens Sesonger uten tvil et steg i riktig retning. Likevel er det steder der det er vanskelig å ta filmen på alvor nettopp fordi både hendelsesforløp, handlinger og dialog grenser mot det høyst usannsynlige og urealistiske. Filmen prøver så godt den kan å være sårbar og genuin med en bitter avslutning men problemet er at den ikke klarer å gjøre seg fortjent til de emosjonelle strengene den prøver å spille på.

Hovedproblemet til filmen er at det er vanskelig å heie på romansen mellom Jim og Yvonne. Forholdet som utvikler seg mellom dem er helt klart ufortjent skildret lidenskapelig, fordi karakterene mangler også mye kjemi. Samtidig som filmen prøver å overbevise publikum om at paret er hodestups forelsket, er det vanskelig å se hva som drar dem mot hverandre. Ingen av dem virker for eksempel som om de synes den andre er spesielt morsom eller interessant. Samtalene dem imellom er ofte kleinere enn de burde og det resulterer i at hele affæren virker umotivert og feil i utgangspunktet. Det er også vanskelig å tro på at Jim og Yvonne dras mot hverandre fordi de har det så forferdelig i sine egne forhold. Jim og Yvonne er tydelig glad i sine egne barn og utenom den innledende hendelsen med Chris har hverken av dem sterke problemer med partneren sin. I tillegg gjør Jim, kanskje filmens hovedkarakter, de fleste av valgene som kan sies å være i en moralsk gråsone og ender opp med å virke urealistisk usympatisk. Oppsummert er det vanskelig å heie på karakterene i filmen, og derfor vanskelig å investere seg i filmen som helhet.

Når det er sagt, gjør skuespillerne en god jobb med det de har fått og det er deres opptreden som berger filmen for undertegnede anmelder. På tross av at det gjennom narrativ oppbygging og dialoger er vanskelig å tro på romansen til Jim og Yvonne, spiller Cillian Murphy og Cathrine Walker forelsket med en seriøsitet som er utrolig overbevisende i dramaet som utspiller seg. Andrew Scott som Chris og Eva Birthistle som Danielle er også utrolig gode i rollene de har fått, da spesielt førstnevnte. De personlige vanskelighetene som karakteren til Chris står ovenfor marginaliseres til et sub-plott og får ufortjent for lite fokus i filmens helhet. Da spesielt med en så glimrende opptreden fra Andrew Scott.

På tross av sin nokså viktig tematikk og gode skuespillerprestasjoner er det vanskelig å anbefale Kjærlighetens Sesonger til spesielt film-glade mennesker, da det er en klisjefylt film som det er hardt å engasjere seg skikkelig i. Romansen, som er filmens utgangspunkt, er umotivert og dermed faller mye av dramaet rundt den fra hverandre. Om Kjærlighetens Sesonger kommer til å falle bedre i smak rundt en eldre målgruppe som kanskje relaterer seg mer til tematikken, er godt mulig, men også diskutabelt.

Kjærlighetens Sesonger – regissert og skrevet av Mark O´Rowe; med Cillian Murphy, Cathrine Walker, Andrew Scott og Eva Birthistle. Spilletid: 1t 43m. Land: Irland . Premiere: 21.06.19 Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg