Meny Lukk

Krigsseileren – Kostbar norgeshistorie


Det er nesten 80 år siden sjømenn ombord i norske handelsskip fraktet varer, kjempet og (mange av de) mistet livet under andre verdenskrig. Likevel finnes det ikke en eneste film om dette – før nå. Gunnar Vikene slår til med en spillefilm med budsjett på 100 millioner, basert på krigsseilernes innsats og alt de måtte ofre og gjennomgå.

Kristoffer Joner spiller hovedkarakteren Alfred Garner, som er en jovial ektemann og trebarnsfar bosatt i Bergen på slutten av 1930-tallet. Han må forlate sin fortvilte familie for å gjøre jobben sin som sjømann ombord i et handelsskip. Skipet befinner seg langt ute i Atlanterhavet når andre verdenskrig bryter ut. Mannskapet tvinges til å delta i krigen uten våpen eller annet krigsutstyr. 

Alfred og familien får ikke kontaktet hverandre, men vi får følge både historien ute på havet, og historien til familien under okkupasjonen av Bergen. Vi får et innsyn i menneskelig lidelse og følelsen av å ikke vite hvordan det går med sine kjære. Filmen forteller ikke bare om konsekvensene under krigen, men også om en families personlige ettervirkninger av den, så lenge som 30 år etter krigens slutt. Dette gjøres blant annet gjennom noen imponerende undervanns-, torpedo-, og bombingsscener, som forklarer hvor mye av det massive budsjettet gikk med. 

I et øyeblikk virker det som om filmen skal ta en vending til å bli en krigs-kjærlighet av typen bok som selges i kiosk, men den kommer seg heldigvis på rett spor igjen.

Jeg synes absolutt at Krigsseileren er verdt å ta turen til kinoen for. Utmerket skuespill, av både store og små, samt imponerende effekter og produksjonsdesign, gjør filmen realistisk. Filmen skinner lys på innsatsen til krigsseilerne, som ikke er omtalt så mye før.

Krigsseileren. Regi og manus: Gunnar Vikene Med: Kristoffer Joner, Pål Sverre Hagen, Ine Marie Wilmann Land: Norge Aldersgrense: 12 år Språk: Norsk Spilletid: 2 t og 32 min. På kino: 23. September 2022

Relaterte innlegg