Meny Lukk

“Licorice Pizza” – en følelsesladd tidsreise.


Fem lange år etter Phantom Thread (2017), har den kjente regissøren Paul Thomas Anderson omsider kommet ut med sin nyeste spillefilm Licorice Pizza. I filmen møter vi Gary Valentine (Cooper Hoffman), en 15 år gammel gutt som bor i San Fernando Valley på 1970-tallet. En vakker dag støter han på Alana Kane (Alana Haim), en 25 år gammel kvinne som er tydelig lei av tilværelsen hun befinner seg i. Etter en lengre samtale, der Gary benytter seg av alle sjekkereplikkene i boka, får han overtalt henne med ut på en date. Dette fører til et nært vennskap mellom dem, og iløpet av filmen får vi se hvordan dette forholdet blir preget av både oppturer og nedturer, der sjalusi, drama og romantikk nærmest kan tas og føles på.

Skuespillerprestasjonene i Licorice Pizza var helt fabelaktige. Cooper Hoffman, som forøvrig er sønnen til den avdøde skuespilleren Phillip Seymour Hoffman, og Alana Haim var strålende i rollene som Gary og Alana. Det var absolutt ikke vanskelig å se at dette var en film om to svært kompliserte personer. Måten disse skuespillerne grasiøst klarte å formidle følelsene til karakterene på, var virkelig imponerende å se på.

Kinematografien i filmene til Paul Thomas Anderson pleier alltid å være fantastisk, og denne filmen er absolutt intet unntak. Den forførende kameraføringen i filmen kunne noen ganger nærmest virke hypnotiserende, og fargebruken i filmen var virkelig vakker å se på. Paul Thomas Anderson og Michael Bauman har begge stått for kinematografien i Licorice Pizza, og den oppgaven har de virkelig utført på en fremragende måte.

Filmen kunne likevel føles svært langdryg til tider. Det var flere steder i Licorice Pizza der det så ut som at Garys og Alanas historie gikk mot slutten, før filmen med en gang gikk over til en annen hendelse eller situasjon som led til flere probemer for de to protagonistene. En langsom oppbygning i en film er noe jeg vanligvis er en stor fan av, men i dette tilfellet fikk det filmen til å virke mye lengre enn det den egentlig var.

Licorice Pizza er en meget god film. De fabelaktige skuespillerprestasjonene og filmens nærmest forførende kinematografi har resultert i en meget innbringende kinoopplevelse. Dette er en film en definitivt burde få med seg.

Licorice Pizza - regi av Paul Thomas Anderson. Skuespillere: Cooper Hoffman, Alana Haim, Griff Giacchino, Sean Penn, Bradley Cooper. Spilletid: 2 timer og 13 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 9 år.

Relaterte innlegg