Meny Lukk

Månedens TV-tips: Breaking Bad

Breaking Bad handler om kjemilæreren Walter White (Bryan Cranston) som en dag blir diagnostisert med lungekreft, samt at det er uhelbredelig. Han har ingen mulighet til å betale for behandlingen og etter å ha vært med sin svoger Hank (Dean Norris) på en “stake-out” møter han Jesse Pinkman (Aaron Paul), som er en av hans tidligere elever. Walter tar da beslutningen for å betale behandlingen selv ved å vende seg mot narkomiljøet og ber Jesse om hjelp. Sammen skaper de noe magisk; den reneste og mest perfekte metamfetaminblandingen noensinne. Med det perfekte produkt i hånd forsøker nå Walter og Jesse å passe inn i det tøffe narkomiljøet i Albuquerque, hvor det ofte kan stå om liv og død.

Serien begynte filming i 2008 og varte helt til 2013. Det ble produsert hele 62 episoder med 5 sesonger og det ble filmet på location i New Mexico, hvor serien spilte ut. Serien ble skapt av Vince Gilligan, som i mange år hadde skrevet for serien X – Files på FOX. Han ville skape en serie hvor en protagonist ble til en antagonist. Han ville skape en karakter og en serie som kunne baseres på forandring istedet for å være konstant statisk. Han ville også utfordre seerens moral og ville se hvor langt han kunne gå før seeren sluttet å heie på Walter White. Tittelen kommer også fra et uttrykk som ble brukt i sørstatene i Amerika, som betyr ”raising hell”, og dette blir da basert på Walter White sin forandring. Mot seriens slutt fortalte også Gilligan at han syns det var synd at serien var over, men at han var glad for at Walter var ute av hodet hans, siden hans karakter ble så mørk og umoralsk. Gilligan forteller også at han ikke hadde fullført konseptet hvis han hadde visst om serien Weeds tidligere, siden han følte at premissene var slående like.

Nå som det er litt mer bakgrunn for serien, så skal jeg gå mer i dybden om hva jeg syns er det beste med Breaking Bad, så herfra er det mange, mange spoilers. You have been warned:

Serien, i mine øyne, har en av de beste pilot-episodene noensinne. Mye av hvordan serien utfolder seg kan man se i denne episoden. Her blir man kastet inn i en uvirkelig hendelse og man blir meget interessert i hva som har fått denne stakkars karakteren til å havne i denne situasjonen, samtidig som vi ser en yngre mann med gassmaske og to kropper bak i bobilen. Hva er det som foregår? Vi finner senere ut at mannen som kjører er Walter White, seriens protagonist, sammen med hans partner Jesse Pinkman. Vi kan allerede i de første minuttene av episoden skjønne at Walter har begitt seg ut på en vei han aldri vende tilbake fra, og i kontrast til hvordan han ender opp til slutt, så er dette fantastisk morsomt å se på.

Vi får også lære mer om Walter og hans familie; kona Skylar (Anna Gunn) og hans funksjonshemmede sønn Walter Jr (RJ Mitte). De sliter med å betale regninger og nå som enda et barn er på vei blir situasjonen mer desperat. Som nevnt tidligere i denne teksten så ender Walter opp med å bli med svogeren Hank på en ’stake- out’, hvor han da får mer inntrykk av hvor mye penger man kan få ut av å lage narkotiske stoffer. Det er også her han får se Jesse Pinkman for første gang, rullende ned fra et tak, halvnaken. (Lover bra, ikke sant?)

Senere når Walter konfronterer Jesse med tilbudet om å bli partnere, tar ikke Jesse han alvorlig, men det forandrer seg fort når Jesse får se/ prøve produktet Walter lager. Jesse blir også en stor del av skapelsen av dette dopet, og i sekvensen under så får man se Jesse og Walter jobbe sammen for første gang:

https://www.youtube.com/watch?v=icm2UscmEdU

“You’re a goddamn artist”

Dette er sekvensen som oppsummerer Breaking Bad for meg; skapelsen av produktet og samarbeidet mellom karakterene. Måten den er klippet på og hvordan musikken reflekterer både miljø og humør er meget bra utført. Dette viser også starten på forholdet mellom Walter og Jesse, og man kan straks se at Walter blir en slags mentor og senere farsfigur for han.

En annen sekvens jeg vil ta for meg, er fra episode 6 i sesong 1; Dette er en sekvens hvor Jesse har blitt banket opp av narkosjefen Tuco Salamanca (Raymond Cruz) og havnet på sykehus. Når Walter får vite om dette bestemmer han seg for å ta tilbake metamfetaminen som Tuco stjal fra Jesse og samtidig få hevn. Walter velger også en utrolig kreativ måte å gjøre det på.

https://www.youtube.com/watch?v=O47UY80VKfo

“This is not meth”

Dette er, etter min mening, en av de kuleste og mest episke scenene som noen gang er filmet. Dette er fødselen til Walter sitt alter ego Heisenberg. Dette er også en scene som setter retningslinjen for Walter sin karakter og hvor han starter å omfavne rollen som narkokongen.

Breaking Bad er en serie som virkelig har påvirket mitt syn på tv som medium. Før hadde jeg tanker om at tv-serier var bare komedier eller kjipe såpeoperaer, men de siste 5 årene har virkelig tv-serier fått sin rettmessige plass. Det er takket være denne serien at jeg har åpnet meg for andre typer serier og den har også vist meg at tv kan være på randen til å utfordre filmen, både når det kommer til komposisjon og utførelse. Serien er smart, action- fylt, rørende og vakker, med flotte skuespillere og karakterer. Jeg tror aldri jeg har grått så mye under en tv- serie før, og jeg fatter ikke alltid lett til tårer. Serien var en nytelse å se og jeg savner den virkelig. Jeg anbefaler Breaking Bad på det sterkeste og håper dere liker (elsker) den like mye som jeg gjør. Nå er det bare å glede seg til Better Call Saul, folkens!

Og til slutt: Heisenbergs tale.

“I am the danger!”

Skaper: Vince Gilligan – AMC

Relaterte innlegg