Meny Lukk

“Marerittet” – Et mareritt å se på


Kjersti Helen Rasmussen skriver og regisserer sin første spillefilm med Marerittet. Filmen tar for seg graviditet og søvnparalyse som er høyst aktuelle tematikker i dagens samfunn. Kvinner vil ikke ha barn og flere og flere sliter med søvn. Dersom filmen hadde vært en dokumentar istedenfor en spillefilm, hadde den muligens fått litt flere stjerner hos meg.

I Marerittet får vi hilse på Mona (Eili Harboe) og kjæresten Robbie (Herman Tømmerås). De har akkurat kjøpt seg en leilighet sammen, til en god pris vel å merke. Lurer på hvorfor. Etter at de har flyttet inn, begynner Mona å gå i søvne og drømmer rare ting. Mens Robbie drar på jobb, blir Mona hjemme for å pusse opp leiligheten. Under oppussingen hører hun rare lyder inni veggene. Og under mange lag med tapet avdekkes det også noe merkelig. Hva er det med dette stedet? Naboene ved siden av har akkurat fått baby, men det er noe snodig med dem også. Da naboparets baby dør, blir Mona sine mareritt bare mer og mer intense.

Kvinner og graviditet i skrekk er ikke et ukjent fenomen, slik som Rosemarys Baby, The Brood og Julia Ducournaus «body horror», Titane. Til forskjell fra disse, blander Marerittet inn drømmeland og et monster som prøver å lure seg inn i deg. Det kunne vært ganske så tøft, men det var det ikke. Det er fullstappet med klisjeer og lydeffekter. Klippingen var forvirrende i likhet med handlingsløpet. Det virket som filmen prøvde å stappe inn så mange effekter som mulig for å gjøre det skummelt, men det ble mest irriterende og unødvendig etter min smak. Karakterene hadde helt grei kjemi, men manuset ga dem ikke mye å jobbe med. Dialogen kunne nesten ikke blitt stivere. Også kommer Dennis Storhøi inn som søvndoktor og prøver seg på noe Inception-greier på et punkt. Det blir for tullete. Likevel var det litt underholdningsverdi å finne og jeg skvatt faktisk én gang. Så den fikk til noe.

Spillefilmdebuten til Kjersti Helen Rasmussen var dessverre på lavt nivå. Marerittet var en klisjefylt og lite nyskapende grøsser. Jeg har absolutt ikke noe imot at filmer «stjeler» fra hverandre, men har var det omtrent ikke en eneste original tanke. Jeg har sett det før, og det på en bedre måte.

"Marerittet" regissert av Kjersti Helen Rasmussen. Med: Eili Harboe, Herman Tømmeraas, Dennis Storhøi. Spilletid: 1 time og 40 minutter. Land: Norge. Aldersgrense: 15 år. På kino: 17. februar. 

Relaterte innlegg