Meny Lukk

“Min enestående mor” – Kjedelig og Rotete.


Min enestående mor” er et familiedrama satt til midten av et vakkert 70-talls Italia og følger en dysfunksjonell familie i deres hverdag. Tematikker knyttet til utroskap, kjønnsidentitet, sykdom, forelskelse, fattigdom og oppvekst er sentrale i filmen.

Denne filmen er et klassisk forsøk på å skape en dramafilm som subtilt tar for seg vanskelig tematikk. Filmer av den stil har eksistert i lang tid innenfor europeisk kunstfilm, Italia inkludert. Jeg er stort sett fan av stilen men her bommer dessverre regissør Emanuele Crialeses i sin håndtering av historien.

Alle temaene som jeg la frem tidligere er i seg selv veldig intressant å presentere på film, og det er mange prisvinnende filmer som forteller historier med lik tematikk. Forskjellen er at de fokusere mest på en ting som de kan gå i dybden på. Min enestående mor forsøker å dekke utroskap, vold i hjemmet, sykdom, kjønns ubalanse, oppvekst, forelskelse, kjønnsidentitet og fattigdom i en enkel film. Det er nesten umulig å gå i dybden på så mange tunge tematikker i løpet av en film, og det er helt umulig å gjøre det i løpet av 99 korte minutter. Filmen føles som resultat av dette veldig “all over the place” og enormt uinteressant.

filmen tar og i bruk en rekke med musikkinnslag for å fortelle historien. Dette er noe som jeg har sett blitt gjort en del i festivalfilmer de siste årene til varierende suksess. i Min enestående mor blir det for simpelt. dansing og synging når moren og barna er alene før far kommer hjem og vi går over til stillhet har her ikke den effekten som jeg vil tro regissøren vil den skal ha, og innslagene av musikk blir derfor ganske poengløse.

Min enestående mor er dessverre ikke en film som rettferdiggjør prisen på kinobilletten. Relativt bra design og kamera gjør filmen helt grei å se på, men det hjelper lite når historiefortellingen gjør den helt grusom å følge med på. Min enestående mor flyger over en rekke med sterke tematikker til tross for at den dessverre ikke lander på noen a dem

"Min enestående mor" regissert av Emanuele Crialeses. Skuespillere: Penélope Cruz, Vincenzo Amato, Luana Giuliani. Spilletid: 1 time og 39 minutter. Aldersgrense: 9 år

Relaterte innlegg