Meny Lukk

«Mini-Zlatan og verdens beste onkel» – Narsissistisk terrorist


Denne filmen er en skildring av hvordan en narsissistisk og selvsentrert liten unge, gjennom grufulle handlinger og null konsekvenstenkning, kan bryte opp et vakkert kjærlighetsforhold mellom to menn.

Elle (rundt 6 år gammel) er veldig glad i onkelen sin, Tommy. Plutselig en dag da hun skal besøke onkelen, banker en mann på døren. Denne mannen er Steve, og han er kjæresten til Tommy. Dette er ikke akseptabelt for Elle. Hun nekter å tillate at en voksen mann med et eget liv velger å bruke tid med det mennesket han elsker. På grunn av dette, blir vi som seer tatt med i en 1 time og 20 minutt lang prosess av Elle som konstant prøver å ødelegge forholdet mellom Tommy og Steve.

Alle rundt Elle kaller henne «Mini-Zlatan». Dette kallenavnet får hun fordi hun bærer rundt på en fotball uansett hvor hun går. I de få situasjonene der hun faktisk spiller fotball, noe som kanskje totalt er rundt 3 minutter av filmen, bommer hun på mål hver eneste gang. De andre 1 timene og 17 minuttene bærer hun enten ballen i hendene eller i en pose. Hun spiller litt fotball med Steve, og gjennom hele prosessen blir hun totalt utklasset av Steve sine faktiske fotballegenskaper. Det å kalle Elle for «Mini-Zlatan» fordi hun alltid bommer på mål blir som å kalle meg Tony Robbins fordi jeg alltid blir nervøs av å snakke i timen.

Denne filmen er originalt svensk, noe som forklarer hvorfor hun skal bli kalt «Mini-Zlatan». Tommy, den beste onkelen, spilles av han svenske mannen fra Exit. Siden det er en barnefilm, har hele filmen blitt dubbet over til norsk. Den norske stemmen for Tommy er Jakob Oftebro. Denne rare blandingen av kjente fjes, sammen med det tilsynelatende latterlige plottet som kun handler om at denne lille jenten skal ødelegge kjærlighetslivet til onkelen sin, gjør hele filmen om til en merkelig feberdrøm.

Etter å ha brukt store deler av filmen på å enten finne ut hvordan hun skal stoppe Tommy fra å være forelsket i kjæresten sin, eller aktivt utføre handlinger som svekker forholdet, finner hun ut at Tommy ønsker å fri til Steve. Dette nekter Elle å gå med på, da hun tydeligvis er sterkt imot homofilt ekteskap??? Hver gang Tommy og Steve kysser, lager Elle et stygt fjes, dette tilsier at Elle mener at et ekteskap skal være mellom en mann og en kvinne. For å forsikre seg om at Tommy og Steve ikke får et lykkelig liv skaper hun en stor plan for å gjøre Sveve mest mulig uattraktiv. Den går som følger:

Hun later som at hun er venn med Steve slik at de kan lage mat sammen. Hun får dem til å lage retten Tommy hater mest. Etter dette får hun Steve til å sovne, slik at hun kan farge håret hans i en stygg grønnfarge, etterfulgt av å totalt skamklippe ham. Senere, ved en middag der Steve skal introduseres til familien til Tommy, planter hun en prompemaskin som har både lyd og lukt. Denne får Tommy til å se veldig dum ut. Til slutt får hun dem til å synge karaoke, der Steve sin stygge sangstemme blir vist foran alle.

Elle sin kroniske mentale og fysiske terrorisme som utføres mot Steve gjør at han til slutt finner ut at han heller burde fly hjem til Nederland. Dette får naturlig nok Tommy til å gråte, og FØRST DA forstår Elle at det hun har gjort kanskje ikke var det rette. Denne vanvittige realiseringen Elle opplever kommer etter godt over en time med Tommy som sier at han ønsker at de skal gå overens og at han ønsker å ha dem begge i livet sitt.

Mini-Zlatan og verdens beste onkel er en skildring av hvordan et barn (SOM SÅVIDT SPILLER FOTBALL FORRESTEN) får alt for mye respekt og makt i et samfunn der hun opererer med en narsissistisk og brutal måte mot alle som ikke følger hennes instruksjoner til punkt og prikke. Karakterene rundt er flotte og dype, og det at Tommy skal bli sammen med en mann blir ikke presentert på en annerledes måte enn det ville blitt om det var med en dame. Bi-karakterene er morsomme, underholdene og snille, da de viser standard menneskelig respekt. Fortellingens innhold ønsker å få frem et veldig relevant problem i samfunnet, nemlig barn som tror de er noe.

"Mini-Zlatan og verdens beste onkel" regissert av  Christian Lo. Medvirkende: Agnes Colliander, Simon J. Berger, Tibor Lukács, William Spetz, Inger Nilsson. Spilletid: 1 timer og 21 minutter. Land: Sverige. Aldersgrense: Alle. 

Relaterte innlegg