Meny Lukk

Minimalen 2023 – NOR 5 og 6, INT 3 og 4 + RAMASKRIK!

I går var det duka for slutten på det Nordiske programmet, fortsetjinga av INT, og Ramaskriks kortfilmbolk. Ein god fredagskveld med andre ord. Julius og Markus nærmar seg slutten no, men før den tid: her er nokre anbefalingar frå dag 4!


KORT OM KORT:

Markus sine favorittar:

Agnes i Senga (NOR, Petter S. Holmsen), Surround (FIN, Ewa Górzna, Katarzyna Miron), Letter To A Pig (FRA, Tal Kantor), Persona (KOR, Sujin Moon)

Julius sine favorittar:

Subserotic Bulge (FIN, Flis Holland), Reckless (SWE, Pella Kågerman), On Xerxes’ Throne (GRC, Evi Kalogiropoulou), Staging Death (AUT, Jan Soldat), Pretty Pickle (USA, Jm Vendiola), They Call It… Red Cemetary (PRT, Francisco Lacerda)


NOR 5:


JULIUS

Subserotic Bulge

I 2019 tok en antall personer å malte opp en del av en meteoritt og spiste det. Resultatet ble svulster med mer. Likte at filmen faktisk er ‘audio-deskriptiv’. Sær film, framstilt som dokumentar. Handler om å bli trodd. 

MARKUS

Agnes i Senga

Detter er filmen om året Agnes faller inn og ut av kjærligheten. Strukturert etter årstidene.

Den er morsom, trist og forteller en historie særs effektivt. Noe som er en fordel når det kommer til kortfilm. Vi ser hvordan en relasjon utvikles og forvitrer med årstidene. Alt fra perspektivet over en seng.

Kjærlighet behøver ikke være så hinsides komplisert.  

Heartless

Et samlivets “Hunger Games” hvor det hvert syvende år bestemmes nye par ved loddtrekning. Og dem som ikke ønsker å bli hos sin partner suges inn i det enorme egget folket ser til i redsel. Den er helt enkelt et visuelt vakkert islandsk science-fiction drama. 


NOR 6:


JULIUS

Penthouse

Et par klarer ikke bli enige om hvorvidt de drukner eller ikke. Godt konstruert om Klimaendringer. Slutter som det må…

Reckless

Stockholm er nå under vann. Nikki vil bare være sammen med eksen. Under the sea… under the sea… ikke helt. Enda en film om klima og vann. Bra slutt.

MARKUS

Surround

Ut i naturen” på steroider. Hvor hver eneste lyd forsterkes og bæres frem. Også bildene er av høy klasse. Men i “Surround” dreier det seg om lyd, som tittelen forteller i og for seg. På den grønne engen, i jungelen og på havets bunn. Lyd er et virkemiddel med størrelse, og de polske regissørene vet å bruke den til sitt ytterste.  


INT 3:


JULIUS

On Xerxes’ Throne

En dystopisk arbeidsplass har forbudt berøring. Fascinerende å se hvordan man manøverer seg rundt ingen berøring. Hva kan forbys? Er det lettere å adlyde? Hva er du villig til ofre for å trosse det som er lov? Det er det filmen kanskje gir svar på.

MARKUS

Letter to a Pig

Denne fortellingen formidles gjennom en blanding av live action og tegninger. Fortellingen om en overlevende etter holocaust som leser opp sitt brev til grisen som reddet ham for en skoleklasse. Og en jente fra klassen dras inn i mareritt av identitet, traumer og menneskets natur. Det er aldri lett å forutse hvor “Letter To A Pig vil ta veien. Og den formidler en fortelling fra den mørkeste siden av menneskets historie på et vis jeg har til gode å ha sett forut i dag.


INT 4:


JULIUS

Staging Death

Udo Kier har spilt i alt mulig. Når man har spilt i alt mulig har man også dødd en masse ganger.  Dette er som en 8 min reels-video av Kiers dødsscener. Jeg lar det være opp til deg om du synes det er døllt eller awesome.

MARKUS

Persona

Denne koreanske animasjonsfilmen er et metaforisk vidunder om å bli overtatt av sin persona. Hun, protagonisten, har sin introverte side og sin sosiale side. Den rører ved hva man på godt norsk omtaler som en bakckstage og frontstage del av seg selv.  Smilet på utsiden kan være en fasade for mennesket som rommer så mye mer av følelser og laster på innsiden.    


RAMASKRIK:


JULIUS

Pretty Picke

En mann blir mistenksom på sin nye kjæreste. Han gjør en fæl oppdagelse. Ikke date. Hvertfall ikke  rot rundt i partneren din sitt privatliv. En horrorfilm med en intimacy koordinator på rulleteksten.

They Call it… Red Cemetary

To menn, en kirkegård, ett ransbytte. Denne filmen er en homage til spagetti-western, man kan jo si at det er en spagetti western, selv om den ikke er laget av italienere på 60-tallet. Til og med med den sedvanlige dubbingen, selv om her er det portugisisk i stedet for engelsk. Liker du spagetti western vet du hva du får.

Til sist vil jeg anbefale dere å se på Minimalen sine nettsider ang. Festivalens program, da det ofte er flere gode filmer enn de som jeg har omtalt per samling. 


I dag skal Markus ta for seg INT 5 før festivalen kommer mot slutten. Følg med for avrundinga imorgon.

Relaterte innlegg