Meny Lukk

“Nightmare Alley” – Små glimt av klasse fra en gammel klassiker


Den 150 minutter lange nyinnspillingen er et bevis på at mer kjøtt ikke alltid resulterer i en bedre rett

Fire år etter å ha vunnet oscaren for beste film, returnerer den meksikanske mesterregissøren Guillermo del Toro (The Shape of Water, Pan`s Labyrinth) med en nyinnspilling av klassikeren fra 1947. Nightmare Alley følger Stanton Carlisle (Bradley Cooper – A Star is Born, The Hangover), en ung og ambisiøs landstryker som er et narturtalent i manipulasjon. Hans sjarm er ekstra sterk hos kvinner, og innen to år er han den mest kjente tankeleseren i verden. Men alt dette vil endre seg når han møter Dr. Lillith Ritter (Cate Blanchett – Dont Look Up, Thor Ragnarok), en psykolog som er enda mer utspekulert enn ham selv. 

Guillermo del Toro har lagd en film som hedrer Noir på mirakuløst vis. Kameraetarbeidet i denne filmen er perfekt. Det beveger seg dynamisk rundt filmsettet, noe som nesten bevarer spenningen gjennom hele filmen. Lyssettingen er også et beundrelses element. Det var alltid en fryd å se lyset alltid treffe karakterene perfekt i enden av en stor kamerabevegelse. Nesten alt det tekniske i en film kan bli nevnt som beundrelsesverdig i denne filmen, og hvis finesse var det eneste aspektet med film, ville dette vært en av de beste noensinne. Desverre er bare det visuelle en vakker brikke i et middelmådig puslespill.

Det fins to store problemer med denne nyinnspillingen, lenge og adaptasjon. Filmen tar seg god tid i å fortelle historien sin. Desverre er dette ikke en historie som krever å være lengre enn to timer lang, likevel har del Toro funnet en måte å strekke den ut til to og en halv.(!) Filmen har også store problemer når det kommer til å adaptere historien til et moderne publikum. Denne filmen tar rekorden for det mest bakvendte kvinnesynet i en moderne spillefilm. Hvis en karakter er kvinne i denne filmen betyr det at hun enten er en idiot som Stanton Carlisle enkelt kan svindle, eller en romantisk partner.

Nightmare Alley er en mesterlig lagd film, som ikke lever opp til forventningene som talentet bak filmen forutsier. Den er til film som Lionel Messi er for PSG. Verdens beste fotballspiller noensinne, men i 2022, bare en dyr tann i et ufunksjonelt tannhjul.

"Nightmare Alley" regissert av Gillhermo del Toro. Med: Bradley Cooper, Rooney Mara, Cate Blanchett. Spilletid: 2 timer og 30 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 15 år. På kino: 28. januar.

Relaterte innlegg