Meny Lukk

“Official Competition” – Konkurransen om å være morsom


Når hun får oppdraget om å gjøre om en bestselgende bok til film, vet den kjente og prestisjetunge regissøren, Lola, nøyaktig hvem hun skal hyre inn. Boken handler om brødre som er erkerivaler, og hun får med seg Félix, som er en kjekkas i hollywoodkaliber, og Iván, som først og fremst bryr seg om kunsten å være skuespiller. Alle tre har vilt forskjellige arbeidsmetoder, og det blir stadig vanskeligere å se for seg hvordan sluttresultatet blir.

Gastón Duprat og Mariano Cohn (The Distinguished Citizen, The Man Next Door) er ikke ukjente med det å jobbe med hverandre, og det synes. De er et sammensveiset team med en klar tanke om hvilke filmer de vil lage basert på deres tidligere filmer. Man skjønner hvilke temaer de ønsker å ta opp, og det er tilfredsstillende estetikk gjennom hele filmen med store marmorrom der skuespillerne får boltre seg.

Lolas usedvanlige metoder er ikke alltid like suksessfulle hos stjernene.

Det som driver denne filmen fremover er det fabelaktige skuespillet fra hovedrollen Lola (Penélope Cruz) og hennes ustanselige trang til å lage god film, koste hva det koste vil. Félix (Antonio Banderas) og Iván (Oscar Martínez) følger henne begge hakk i hæl, med god kjemi, og noen humoristiske innslag. De tydelige parallellene mellom boken som filmatiseres, og skuespillernes forhold til hverandre, får virkelig skinne, og det er spennende å følge med på.

Det som derimot ikke er like spennende, er vitser som blir dratt ut i det uendelige. Filmen har en åpenbart humoristisk vinkling, men flere ganger tok jeg meg selv i å ønske at det skulle gå over. Enkelte replikker og situasjoner lander akkurat slik de skal, som Félix’ (Banderas) litt ufyselige innstilling, og Iváns (Martínez) uvanlige holdninger. Det fysiske komiske er det som blir flaut og ikke passer inn. Filmen presenterer seg som for smart til å ty til slapstick, og derfor virker det malplassert med «flossing» og overdreven seksuell kontekst.

Utenom godt skuespill og noe god humor er filmen forfriskende stille. Det er ikke alltid man trenger et soundtrack for å skjønne hvilken stemning filmskaperne vil lage, og det satte jeg pris på her. Vi får ta oss tid til å selv bestemme hva vi synes om det som blir presentert for oss. Det er også mange gode metasekvenser som får oss til å lure på hvordan det virkelig er å skulle lage kunst.

Official competition er en vittig og spennende film om lidenskap og kjemi for både kunst og den du lager den med. Om du tåler litt kleine vitser og en litt krevende tredje akt, er denne verdt en titt for skuespillet alene.

Official Competition: Regi av Mariano Cohn og Gaston Duprat. 2022, 1 time og 54 minutter. Premiere 30.09.22. Med: Penelope Cruz, Antonio Banderas og Oscar Martinez. Land: Spania. Sjanger: Komedie

Relaterte innlegg