Meny Lukk

“Paris: En kjærlighetshistorie”- en kjærlighetshistorie?


Paris: En kjærlighetshistorie” er en fransk film fra 2021. Den er regissert av Jacques Audiard som er kjent for blant annet “Dheepan” og “Profeten

I filmen møter vi Emilie, spilt av Lucie Zhang, som leter etter en ny romkamerat. Læreren Camille, spilt av Makita Samba, flytter inn og de to blir fort noe mer enn bare romkamerater. Emilie vil gjerne ha et seriøst forhold, men Camille er bestemt på at han ikke vil ha kjæreste. Senere introduseres vi for Nora, spilt av Noémie Merlant, som dropper ut av jusstudiet etter en ubehagelig studentfest. Hun starter et forhold med Camille, samtidig som hun utvikler et spesielt forhold til den såkalte Amber Sweet. De forskjellige karakterene veksler mellom å være venner, uvenner og elskere gjennom filmen.

Paris: En kjærlighetshistorie er lav på plot, men fokuserer heller på karakterenes indre liv og relasjoner til hverandre. Vi ser dem være sjalu, forelsker og forbanna. Det største problemet for meg er at filmen avhenger av at man er engasjert i hvordan karakterene har det. Da blir filmen etter en stund svært uengasjerende når man for det meste er helt apatisk ovenfor karakterene. I deler av filmen er karakterene alene, og det er da jeg opplever filmen som mest engasjerende. Særlig Lucie Zhang gir en sterk skuespillerprestasjon. Scenene hvor Camille er hos faren og søsteren sin er også lyspunkt i filmen, men de engasjerende øyeblikkene i filmen er dessverre sjeldne.

Visuelt sett er filmen godt gjennomført, med flere vakre svart/hvitt bilder av Paris . Jeg opplevde allikevel ikke at de visuelle grepene hjalp med å fortelle historien, og at å være filmet i svart/hvitt bare var en snarvei til å fremstå “kunstnerisk”.

Paris: En kjærlighetshistorie er en film med noen gode elementer, men som dessverre oftere oppleves som uengasjerende og pretensiøs. Det er vel også et dårlig tegn når filmen har “en kjærlighetshistorie” i tittelen at man aller helst vil se karakterene for seg selv.

Paris: En kjærlighetshistorie. 2021. Regissert av Jacques Audiard. Med: Lucie Zhang, Makita Zamba og Noémie Merlant. 104 minutter. Premiere 6. mai 2022.

Relaterte innlegg