Meny Lukk

“Perfect Days” – Ren perfeksjon


I Perfect Days møter vi Hirayama som er en helt vanlig fyr. Han jobber som toalettvasker i Tokyo sentrum, og vi følger han i hans helt vanlige hverdager.

Perfect Days burde på ingen måte være så god som den er. Filmer ble i utgangspunktet lagd og romantisert grunnet prinsippet å underholde oss med store og fantastiske historier. Men her så skjer det utrolig lite. Likevel, så fanger den deg ulikt mye annet jeg har opplevd før. Det skal også nevnes her at dette er 100% min type film. Men likevel så er det noe her for alle og enhver.

Jobben som toalettvasker er sett ned på og virker kanskje ikke som noe å streve etter i livet. Men Hirayama perfeksjonerer jobben såpass, at en ikke kan gjøre noe annet enn å bli imponert. Det å se han møte og oppleve hverdagslige problemer med et smil gjemt langt bak den perfekte lille barten er rett og slett følelsesladd og koselig! I perfekt harmoni med nydelige og vakre montasjer av morgenrutiner, vasking og andre hverdagslige ting opplever du en slags glede som varmer såpass at du ikke kan gjøre annet enn å smile til omverden når du forlater kinosalen.

Selv om det ikke virker som det er noen spesiell historie her, så vil jeg påstå at det er det. «Less is more» er et av grunnfundamentene som presses til det ekstreme her. En vet ytterst lite om Hirayama på starten av filmen, og det samme gjelder mot slutten. Likevel føler du et bånd med han på slutten av filmen, i takt med Hirayama sin overraskende og gode karakterutvikling i filmens løp. Noe som kanskje er å forvente når skuespilleren Kōji Yakusho vant prisen for beste mannlige skuespiller på Cannes-festivalen i 2023. Det er noe koselig og mystisk i prestasjonen. Men kombinert med fantastiske biroller og soundtrack, så lyser virkelig hans prestasjon igjennom og bærer denne filmen til det øverste plan. Så gjenstår det bare å se hva Oscar-utdelingen tenker om det.

Hvis en liker rolige og dypt rørende filmer, så er Perfect Days en no-brainer. OCD-kicket en får av dette nivået av perfeksjon innen filmskaping og do-vasking har jeg aldri sett maken til, og vil jeg nok aldri heller. Dette er en øyeåpner av en annen verden, som sakte bygger seg til å bli en av mine personlige favoritter! Så hvis du har noen ledige timer eller en litt kjedelig dag, så ta turen. Du vil absolutt ikke angre!

"Perfect Days" regissert av Wim Wenders. Med: Kōji Yakusho, Tokio Emoto, Arisa Nakano, Aoi Yamada og Yumi Asō. Spilletid: 2 timer og 4 minutter. Land: Japan. Aldersgrense: Tillat for alle. På kino 2. februar.

Relaterte innlegg