Meny Lukk

“Prosjekt Z” – Ish underholdende hjernebry

Det nye prosjektet til Henrik Martin Dahlsbakken er rotete med et hint av galskap.

Prosjekt Z følger en gjeng med filmstudenter som sammen med tre skuespillere skal lage en nyskapende zombiefilm. De oppholder seg på et motell i den Norske fjellheimen der den største meteoritten i moderne tider har landet. Filmen deres blir snart en realitet når en skapning fra verdensrommet angriper filmsettet.

I motsetning til hva logikk ville tilsi står ikke Z-en i Prosjekt Z for Zombie. Bokstaven er heller en forkortelse på ordet zoomer, som er nøyaktig den energien som radierer fra lerretet. Den 31 år gamle regissøren Henrik Dahlsbakken (Cave, Gledelig Jul) er en mann som prøver å bevise at han fortsatt er hipp blant ungdommen. Som en konsekvens av dette har han lagd en film som ikke passer for noen. Humoren og den forvirrede fortellerstilen er kanskje appellerende hvis du er tolv år gammel, men filmen har så mye vokseninnhold at den har en aldersgrense på 15 år. En 15 åring vil få en ukomfortabel filmopplevelse, når filmen insisterer på at den forstår seg på seeren, samtidig som den syntes kattefilteret på snapchat er hysterisk. 

Den eneste bemerkelsesverdige kvaliteten til Prosjekt Z er den imponerende rollebesetningen. Eili Harboe (Thelma, Bølgen) er en fryd å se i hovedrollen. Hennes karakter Julie er oppslukt av visjonen hennes. Hun er kompromissløs, men også en herlig lagspiller. Arthur Berning (Ninjababy, Mannen som elsket Yngve) og Dennis Storhøi (The 13th Warrior, Kampen om Tungtvannet) er også gode i rollen som seg selv.

Som en sjangerblanding kan kanskje skrekken kompensere for den svake humoren i filmen. Dessverre er filmen en av de mindre nervepirrende opplevelsene i senere minne. Den blander found footage med tradisjonelle filmteknikker. Den seriøse skrekken skjer kun i found footage formatet. Filmen er så sensurert at det aldri er et element av frykt. Den mest latterlige scenen er når kattefilteret på snapchat blir brukt som et skrekkelement. Hvis du lengter etter en teit skrekkfilm i instagramformatet anbefales heller å abonnere til den elendige strømmetjenesten Quibi.

Prosjekt Z - Regi av: Henrik Martin Dahlsbakken. Spilletid 1t 29m. Land: Norge. Norgespremiere: 12.03.2021. Skuespillere: Eili Harboe, Arthur Berning, Dennis Storhøi, Iben Akerlie. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg