Meny Lukk

”Reality” – En ubehagelig realitet


Hun kommer hjem til en mottagelse av to fremmende menn. Den ene stor og muskuløs, den andre litt nerdete. Hun rekker så vidt å åpne bildøra før de drar fram FBI-skiltene sine. Hva har hun gjort, og hvor sant snakker hun?

Reality – skrevet og regissert av Tina Satter – er en HBO-film basert på teaterstykket hennes «Is This a Room». Teaterstykket baserer seg på på FBI-avhørsutskriften av Reality Winner, som i 2018 ble gitt den lengste fengselsstraffen som noen gang er idømt for «whistleblowing» i USA, etter at hun lekket en etterretningsrapport om russisk innblanding i valget i USA i 2016. 

Beskrevet som et krimdrama diverse steder – personlig ville jeg utvilsom kategorisert Reality som en thriller, der den opererer med tydelig spenningsoppbygging og bærer en ganske ubehagelig nerve i gjennom filmen. 

Sydney Sweeney. Med unntak av en mini-rolle i Once Upon a Time in Hollywood og noen TikTok-klipp fra Euphoria er dette mitt første møte med den superpopulære stjernen. Hun leverer absolutt et godt førsteinntrykk – der hun virkelig lar oss bli med inn i psyken til Winner, samtidig som skuespillet hennes er akkurat passe røpende når det kommer til avsløringer, løgner og sannheter. Fristende å slenge på et klassisk David Brent-sitat om Dolly Parton – men jeg lar være.

Dette er debutfilmen til regissør Tina Satter, og hun utviser tidlige og tydelige kvaliteter. Hun regisserer skuespillerne veldig bra, og lager en dynamikk mellom Winner og FBI-agentene, som virkelig bærer filmen. Dette gjøres også ved hjelp av godt perspektivbruk og «framing», som etablerer tydelige maktforhold mellom karakterene. Også blokkering, samt bruk av rom og plass er viktig for å skape den spesielle dynamikken. 

Det er nettopp denne dynamikken som er filmens utvilsomt mest interessante aspekt. Spenningen angående hva Winner er villig til å innrømme/innse er forsåvidt grei, men det er det pressende avhøret og ransakelsen av hjemmet til Winner som virkelig fanger interessen. Når filmen etterhvert gradvis flytter fokus over mot etikk og ideologiske motiver, mistet jeg også gradvis interesse i handlingen. Dette topper seg (negativt) der filmen avsluttes med den generiske samlingen av arkivvideoer fra TV-debatter i USA, som man har sett så mange ganger før i politisk ladde filmer. 

Med sin «hyggelige» spilletid på 83 minutter er Reality en film som ikke krever alt for mye av deg.  Enten om det er fordi du vil se kruttsterkt skuespill fra Sydney Sweeney, oppleve et ubehagelig og historisk FBI-avhør eller bare vil se en spennende thriller – Reality er verdt å sjekke ut (Selv om det kanskje ikke er filmen du kjøper plakat av med det første).

''Reality'' regissert av Tina Satter. Med: Sydney Sweeney, Josh Hamilton og Marchánt Davis. Spilletid: 1 time og 23 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 6 år. På kino: 1. september

Relaterte innlegg