Meny Lukk

“Rebel”- Et skremmende og sterkt krigsdrama


Under årets Kosmorama filmfestival introduserte jeg “Rebel” til et spent publikum, og jeg fant selv et ledig sete i salen. Siden den gang da har jeg ikke helt greidd å slippe filmen, den satt litt preg på meg. Nå kommer den endelig ut på kino, og da får dere muligheten til å se denne gripende filmen.

Rebel følger en muslimsk familie som står ved randen til oppløsning når den eldste sønnen Kamal (Aboubakr Bensaihi) reiser til Syria som frivillig for å hjelpe de uskyldige pårørende i landets borgerkrig. Når han blir tvunget til å bli IS soldat blir hans yngre bror Nassim (Amir El Arbi) mer og mer lurt til å følge inn i hans eldre brors påtvungne fotspor. Deres mor Leila (Lubna Azabal) nå gjøre alt hun kan for å stoppe sin yngste begå en kjempestor feil.

Den Belgiske filmen er regissert av Bilall Fillah og Adil El Arbi, og de to har virkelig brakt et helt unikt blikk på en stygg krig. Basert på virkelige og forferdelige hendelser, det er veldig vanskelig å skape en film som er både underholdende samtidig som den gjør historien verdig. Balansen mellom ren tortur og krig opp mot underholdning er ikke lett og åpna, men det må sies at regissørene har gjort en sterk jobb her.

Rebel har gjort noe helt unikt med deres narrativ i måten de har inkludert en rekke med performative musikknummer, den typen som er å finne i musikaler. I flere deler av filmen stiller de med forskjellige sanger og opptredener som tar bort intensiteten av filmen. De funker som en behagelig pustepause selv om de fortsatt gir publikum viktig informasjon. Det er forfriskende å få se et krigsdrama som ikke bare består av ekstremisme og dysterhet gjennom hele filmen, men som også gir meg en helt annen måte å få se og høre historien på, ikke bare elendighet.

For elendighet er det nok av i Rebel. Filmen er så enormt brutal og sjokkerende i sin fremvisning av krig og krigers offer. Bombing av sivile, menneskehandel, barnesoldater og henrettelser er noen av de mange forferdelige hendelsene som denne borgerkrigen inkluderer, og de er fremvist på enormt realistisk vis. Alt med denne krigen er lagt frem autentisk, ikke minst krigføringen i seg selv. Denne filmer inneholder veldig mye elendighet og den er visst til sitt publikum på en autentisk og troverdig måte.

Rebel er ikke en film for alle. Den er nytenkende i sin narrativ og dens innhold samt handling er skremmende, brutal og grusom. Den er også enormt sterk og rørende for den som er villig til å se forbi dens brutalitet. Jeg kan avsløre det at Rebel satt et stort preg på meg og jeg vil anbefale alle til å gå å se den på kino.

Rebel regissert av Bilall Fallah og Adil El Arbi. Spilletid: 2 timer og 15 minutter. Skuespillere: Aboubakr Bensaihi, Lubna Azabal, Tara Abboud, Amir El Arbi. Aldersgrense: 15 år

Relaterte innlegg