Meny Lukk

«Relic» – Demens satt i skremmende lys

[usr 3.5]

Grøsserdebuten til Natalie Erika James: Relic viser at hun har et godt potensiale for fremtidige prosjekter.
Relic er en film som i likhet med The Babadook tar for seg psykisk lidelse og bruker grøssersjangeren som en plattform for å fremstille den. Hvor The Babadook tar for seg sorg og depresjon, går Relic i dybden på hvordan demens kan påvirke en familie.

Filmen orienterer seg rundt tre karakter fra tre generasjoner: Bestemoren Edna (Robyn Nevin), moren Kay (Emily Mortimer) og datteren Sam (Bella Heathcone). Etter Edna forsvinner sporløst drar Key og Sam til hjemmet hennes for å finne hun, men det er noe som ikke stemmer. Huset er låst fra innsiden, og veggene har merker fra en svart og råtten substans. Etter et par dager med leting dukker bestemoren opp igjen, men oppfører seg som om ingenting har skjedd. Kay og Sam begynner å mistenke at det er noe hun skjuler, og overnaturlige krefter begynner straks å ramme familien.

Noe som virkelig står fram i filmen er skuespillet til «Robyn Nevin» som bestemoren hvor hun elegant fanger essensen av å miste seg selv. Siden filmen følger tre generasjoner er det også interessant å se hvordan hver og en reagerer. Demens er noe mange kan kjenne seg igjen i. Det er som å se noen du er glad i sakte forsvinne eller bli til en fremmed, og det er en skrekk i seg selv. «Relic» bruker derfor visuelle virkemidler for å fremheve dette på en måte som bare kan gjøres gjennom grøssersjangeren. Filmen ønsker at vi skal ta med oss erfaringen videre hvis vi selv opplever demens i familien og det respekterer jeg.

Dette kan være en veldig polariserende film ettersom den bygger seg opp til å være en vanlig skrekkfilm (og skummel er den), men tar etter hvert en allegorisk vending mot arthouse.
Hvis du er veldig investert i mysteriet kan du bli skuffet hvis de ønsker klare svar på alt, men jeg synes det er et modig valg som gir filmen mye mer dybde.

Filmen lider litt av sine egne sjangertrekk man ser i skrekkfilmer hvor karakterene gjør dumme valg for å drive storyen og du tenker: (Ikke gå inn dit! Hva er galt med hun!?). Noen ganger er det frustrerende, men enkelte ganger gjør den filmen mer uforutsigbar. Det bør nevnes at kjemien mellom moren og datteren er tilstede, men blir aldri gitt nok dybde til å holde det interessant. Edna er virkelig den biten som knytter alt det gode i filmen sammen.

Til å være en debutfilm er jeg svært imponert over Erika James sine ferdigheter til å røre og skremme publikum. Jake Gyllenhall som har produsert filmen har nok et skarpt øye for unge talenter i filmbransjen. Hvis du ønsker å se en skremmende film til halloween som også får deg til å tenke vil du få dosen din med Relic.

Relic – Regi: Natalie Erika James Spilletid: 1t 29 min. 
 Manus:  Natalie Erika James & Christian White  
 Land: Australia/U.S.A. Norgespremiere: 30.10.2020.  
 Skuespillere: Robyn Nevin, Emily Mortimer, Bella Heathcone 
 Steve Rodgers, Chris Bunton
aldergrense 15 år

Relaterte innlegg