Meny Lukk

Sesongfilm: Juleepisoder

Du har kanskje sett det aller meste av de mest populære julefilmene gjennom årene? Denne gangen har vi i redaksjonen samlet våre favoritter blant TV-serier med episoder som omhandler den mest koselige tiden av året: julen.


BoJack Horseman Christmas Special: Sabrina’s Christmas Wish – BoJack Horseman

Sesong 2, episode 0

Bojack christmas

Bojack Horseman våkner på selveste julemorgen til lyden av Todd som ønsker han god jul. Som vanlig har ikke Bojack noen planer for dagen, men Todd insisterer på at de setter på en gammel julespesial av Bojacks gamle TV-serie Horsin’ Around. Denne gamle episoden, med noen klipp tilbake til Todd og Bojack på sengen er det som fyller Bojack Horsemans julespesial.

Episoden av Horsin’ Around tar Bojack med tilbake til sin stjernetid og fortellingen om Sabrinas juleønske. Episoden, både Bojack Horseman og Horsin’ Around episoden, er en humoristisk parodi av sitcoms samtidig som Bojack og Todd setter et spørsmålstegn ved julespesialer som fenomen. Episoden gir et innblikk i den kjente og kjære tradisjonen med å se juleepisoder i juletiden.

I 25 minutter blir vi med på å «gjenoppleve» en gammel juleklassiker med Bojack og Todd. Hvorfor? Fordi vi må, det er jo jul! Som Todd sier: “Things don’t become traditions because they’re good Bojack. They become good, because they’re tradition.”

Å finne ut av om denne episoden advarer oss mot, eller oppfordrer oss til å se på juleklassikere er kanskje litt vanskelig å tyde, men vi kommer nok til å se på noen uansett, for det er ikke kvaliteten som teller, den er minnene og stemningen. – Mathias Mørch


White Christmas – Black Mirror

Sesong 2, episode 4

Blackmirror

White Christmas er Black Mirrors (diskutabelt) beste episode, og også seriens eneste juleepisode. Episoden baserer seg på tre situasjoner basert rundt ny digital teknologi. Den nydelige serien, som sesong etter sesong treffer de innerste hulrommene i hjernen og får oss til å lure på hva faen vi egentlig har dratt oss selv inn i, skuffer heller ikke med sin forvridde skildring av julen. 

Black Mirror er ikke en serie kjent for å være oppløftende, heller det stikk motsatte. White Christmas er her intet unntak, og det er ikke å legge skjul på det faktum at serien, atter igjen, lar deg sitte igjen med med en dyster sinnstilværelse. Likevel så treffer episoden akkurat nok til å bidra med litt julestemning, til tross for at stemningen heller er av den triste sort. – Kristin Rydland


Abed’s Uncontrollable Christmas – Community

Sesong 2, episode 11

Community

Community har blitt kjent for å lage veldig kreative episoder, hvor flere går ut i science fiction-sjangeren, men samtidig er basert på virkeligheten. Abed’s Uncontrollable Christrmas er et fantastisk eksempel på dette. Abed våkner opp som vanlig, men verdenen han våkner opp i er stop motion animert. Målet hans med dagen er å finne meningen med julen, mens resten av studiegruppen prøver å finne ut hva som har skjedd med Abed som gjør at han har reagert på den måten.

Mens de sitter i grupperommet sitt, hopper vi frem og tilbake fra det og reisen til Nordpolen Abed ser for seg i hodet sitt. Episoden leker både med stop motion-sjangeren, og typiske juleelementer. Og hva er en jule-episode uten det klassiske budskapet om venner og familie? Animasjonene og måten episoden tar for seg Abeds mentale problemer er noe av det som gjør episoden til noe av det beste fra Community, og temaene og humoren er det som gjør det til en av de beste juleepisodene som har gått på TV.

Troy and Abed in stop moootion! – Thomas Fjellum


A Very Sunny Christmas – It’s Always Sunny in Philadelphia

Sesong 6, episode 13

Its always sunny

It’s Always Sunny in Philadelphia fokuserer på en gjeng med mennesker som aldri hadde klart å komme overens med noen andre enn seg selv. Deres dag til dag aktiviteter inneholder alt fra å sniffe lim til jakt på mennesker. Vi følger denne gjengen, som aldri gjør noe med mindre det er for å hjelpe seg selv, gjennom hver deres familietradisjon i juletiden.

Prostitusjon, tyveri og vraking av en Lamborghini er det som er på programmet i juletiden. Denne episoden gir et innblikk i oppveksten til karakterene og hvorfor de har blitt slik de er. Alt avsluttes selvfølgelig med den langstående tradisjonen om å kaste stein på forbipasserende tog. – Frantisek Nentwich


Bob Rest Ye Merry Gentle-Mannequins – Bob’s Burgers

Sesong 3, episode 9

Bobs

For eit stakkars menneske kan det utover på tredje eller fjerde juledag begynne å bli nok. Når denne katastrofen inntreff kan gode råd verke vanskelige å få, men frykt ikkje. Ei mulig løysing er å flykte til amerikakysten og ei lita burgersjappe dreve av ein bisarr liten familie.

Har du følgt med på TV Norge si julekalendersatsing i år vil du allereie vere kjent med at komplikasjonar rundt arv har vorte ført inn i rekka blant dei nyaste juletradisjonane. Vi vert også introdusert for dette temaet i Bobs Burgers når familien får beskjed om at dei har vorte tildelt eit stykke av arven etter sin avdøde Onkel Ernie. Denne arven viser seg dessverre berre å vere ei lagereining fylt med skrot og ein mann som trur han har vore ei utstillingsdokke. Det er midt i julestria og familien blir nøydd til å finne ein ny heim til denne merkelige skikkelsen samtidig som dei prøvar å få hjula, og jula, til å gå rundt.

Bobs Burgers har vore å finne på tv, streamingtenester og piratnettsider sidan 2011. Frå dei spinneville ungane Gene og Louise og seksuelt frustrerte Tina til dei ubrukelige foreldra Bob og Linda gjev serien eit artig skråblikk på fleire aldersgrupper. Episoden spesifikt er også ganske unik i juleepisode-faunaen. Den tek eit steg vekk frå jula vi kjenner og handlar meir om samhald enn om julestrømper og dekorerte tre. – Elias Nygård

Relaterte innlegg