Meny Lukk

She said – Om kvinner av kvinner


Har du noen gang lurt på hvem som startet #metoo-bølgen? To dedikerte journalister fra The New York Times jobbet hardt og lenge med en artikkel som avslørte for alle hvem produsentgiganten Harvey Weinstein egentlig er. Denne filmen handler om dem de løftet frem for å fortelle denne historien.

De to sterke damene Jodi Kantor (Zoe Kazan) og Megan Twohey (Carey Mulligan) publiserte en revolusjonerende artikkel i 2017. Artikkelen skapte en plattform for å snakke om seksuell trakassering, ikke bare i Hollywood, men verden rundt. She said handler i stor grad om dem som turte å ha navnet sitt på trykk.

Før dette ble film, skrev Kantor og Twohey en bok med samme navn som Maria Schrader fikk filmatisere. Hun er mest kjent for sin godt mottatte miniserie Unorthodox, som også inneholder interessante og dype kvinnelige karakterer. Hun skildrer damer godt, og det er det som utgjør hele forskjellen i denne filmen.

På mange måter er dette en klassisk journalistfilm. Den har mange likhetstrekk til filmer som “Spotlight” og “The Report“. Rytmen og klippingen i filmen gjør ikke noe revolusjonerende, og alt blir presentert for oss ryddig og kronologisk. Flere steder blir publikum kanskje geleidet litt for mye gjennom handlingen. Det kan virke som om denne filmen er laget for de som er ukjente med saken, men det betyr ikke at du ikke kan se den dersom du har satt deg inn i det fra før av.

She Said” tar oss igjennom flere vanskelige samtaler, der trakassering og voldtekt blir skildret. Det er i disse scenene at følelsene kan ta overhånd og publikum får virkelig et inntrykk av hvor urettferdig og nedlatende disse kvinnene har blitt behandlet. Alt dette ble smakfullt gjort, spesielt der Twohey tar styringen. Carey Mulligan opptrer også med noe av det beste skuespillet i karrieren hennes.

Dette er en av årets mest bevegende filmer. Jeg kjente på sinne, frustrasjon og lettelse da jeg satt i salen, og dette er takket være Maria Schrader som lar historien snakke for seg. She Said er rå, ærlig og viktig, og alle som ikke er kjente med saken burde løpe på kino.

 "She Said" regissert av Maria Schrader. Med: Zoe Kazan og Carey Mulligan. Spilletid: 2 timer og 9 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 9 år. På kino: 18. november.  

Relaterte innlegg