Meny Lukk

Shorta – Klassisk actionfilm med en tvist.

Etter at unge Talib Ben Hassi havner på sjukehus som følge av politivold i en kamp for livet, må politiet ta flere forholdsregler for å unngå opptøyer. En av disse er å styre unna det fattige strøket Svalegården, hvor Ben Hassi bor. Mike Andersen (Jakob Ulrik Lohmann) og Jens Høyer (Simon Sears) patruljerer sammen og bestemmer seg for å følge etter en mistenksom bil. Bilen kjører inn i Svalegården og duoen følger etter. Imens de er der inne kommer nyheten om at den unge gutten Ben Hassi er gått bort. Dette eskalerer et allerede tilstedeværende raseri mot politiet og Andersen og Høyer blir angrepet og blir nødt til å søke dekning.

Shorta er regidebuten til Anders Ølholm og Fredrik Louis Hviid og det er slettes ikke en dårlig debut. Det er tydelig at de er inspirert av det typiske actionfilmen med politiduo fra Hollywood, men de har gitt den et sterkere, seriøs og dagsaktuell vri. I åpningscena av filmen kan vi høre Ben Hassi si at han ikke får puste imens en politioffiser holder han i bakken. Det er umulig å ikke dra linjer til BLM-bevegelsen. Selv om likhetene er der, begynte Anders Ølholm å skrive manuskriptet tilbake i 2015. Dette betyr at idet man ser åpningsscenene i 2021, blir man fort skeptisk om filmen kommer til å være ensidig og smakløs. Det var den ikke. Filmen var overraskende nyansert oppi alle slåsskampene og skyteepisodene. Man fikk se flere sider av politiet, men også de mindre privilegierte i det danske samfunn, som Svalgården satt på spissen.

Denne filmen merker man er skikkelig forseggjort. Man får den typiske «actionfilmfølelsen» samtidig som man sitter igjen med en rekke baktanker. Skuespillet til Lohmann og Sears er fantastisk, spesielt Lohmann som etterlot meg med et genuint hat for rolla hans. Kameraarbeidet og lyden er som man forventer av en god actionfilm. Det som tok meg mest på senga med filmen var at hver gang jeg trodde den ikke hadde mer å gi så dro den meg ett hakk lenger inn i konflikten. På den andre sia så ble den til tross for mengder av action, litt langtekkelig. En av risikoene med aktuelle temaer i film er det at man ikke alltid får med alle sidene, den kan fort bli ensidig. Shorta unngikk dette, men fordi det er en actionfilm føltes den litt «dratt ut» som en følge av å belyse alle sidene. Når det er sagt er jeg glad for at den heller tok den retninga.

Shorta er absolutt en film som er verdt å se. Debutregissørene Ølholm og Hviid markerer tydelig sin ankomst i filmverdenen. Det skal bli spennende å følge med på hva de finner på fremover.

Shorta - Regi av: Anders Ølholm, Fredrik Louis Hviid. Spilletid 1t 48m. Land: Danmark. Norgespremiere: 05.03.2021. Skuespillere:Jacob Lohmann, Simon Sears, Tarek Zayat, Issa Khattab, Özlem Saglanmak. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg