Meny Lukk

“Skolen ved verdens ende”- En portal inn til Paradis


Fra regissør Pawo Choyning Dorji kommer den vakre spillefilmen Skolen ved verdens ende. Filmen har satt Bhutan på kartet etter at den dro inn landets første Oscar nominasjon, og nå er den på kino her i Norge. Er den verdt kinoturen? Det skal du få vite nå.

I “Skolen ved verdens ende” møter vi Ugyen (Sherab Dorji). Ugyen mangler sitt siste år som lærling før han er fullt utdannet som lærer, men til tross for dette så har han ingen ønske om å jobbe som lærer ut livet. Han vil ikke en gang bo i Bhutan. Ugyen drømmer om å flytte til Australia for å jobbe som musiker, et ønske hans bestemor ikke deler. I Ugyens siste år som lærling blir han utplassert til Lunana. Lunana er en liten landsby med ca 50 innbyggere som man bare kan finne etter en 8 dagers gåtur gjennom fjellene. Skolen ved verdens ende er historien om en uinspirert lærer som blir sendt til den mest øde skolen i verden.

Det er kanskje mange som ikke vet så mye om landet Bhutan. Det lille kongedømme med under en million innbyggere ligger mellom India og Kina, og landet kan beskrives som en fjellnasjon. Den vakre naturen i landet blir fantastisk kapret i filmen. Først i starten med den lange gåturen opp til Lunana. Med fantastisk kameraarbeid blir vi tatt med gjennom flotte daler, trange skoger og mektige fjellpass. Her skal det og bare bli bedre. De kommer omsider til Lunana, et sted jeg kan bare beskrive som paradis. De dyktige folkene bak kamera har fanget dette utrolige stedet på sitt uskyldig og intime, på samme tid som de viser dets storhet. Skolen ved verdens ende er utrolig vist frem med magisk kamerabruk.

Det spennende med filmen er at den også gir et fint og sterkt bilde av det Bhutanske folk. Vi ser først og fremst de gamles tiltro til kongedømme, hvordan de tar viktigheten av å tjene kongen. Vi ser de unge voksne på den andre siden som heller setter seg selv fremfor alt dette. På landsbygden møter vi folk fra enkle kår, og vi ser hvordan de setter pris på det lille de har. Å vi for se folkets overtro og tradisjoner. Fremfor alt dette så setter Skolen ved verdens ende ting i perspektiv. Å få tilsendt en lærer betyr mere en noe annet for disse barn i den lille landsbyen. Ting som vi tar som en selvfølge i vår del av verden kan være viktigere en noe annet andre steder og akkurat dette viser denne filmen så utrolig bra.

Skolen ved verdens ende er et rørende og vakkert blikk inn i en verden som jeg ellers aldri hadde fått sett. Filmen er satt i fantastiske omgivelser og med brillianse bak kamera har den vakre naturen blitt fanget på en spektakulær måte. Denne filmen er for den som vil se noe nytt og eksotisk, og jeg er definitivt en av dem.

Skolen ved verdens ende regissert av Pawo Choyning Dorji. Spilletid: 1 time og 50 minutter. Skuespillere: Sherab Dorji, Ugyen Norbu Lhendup, Kelden Lhamo Gurung, Pem Zam. Aldersgrense: Tillat for alle

Relaterte innlegg