Meny Lukk

«Sommeren ’85» – En gutt, en seilbåt og en eldre gutt

[usr 3.5]

Året er 1985, buksene er fra Levi’s og blåvasket og Rod Stewart er på ørene. Vår hovedperson Alexis, en gutt på 16 år, begynner å fortelle oss om en følelsesrik sommer som ender med et lik og Alexis sin egen arrestasjon. «Jeg er sprø, men jeg er ikke gal. Det kan jeg fortelle deg.» forteller Alexis i det han starter sin kronologiske historie som til slutt skal gi oss svar på hans nåværende situasjon i arresten.

På en av de tidligste sommerferiedagene denne sommeren drar Alexis ut for å solbade i sin venns båt. Han sovner av ute på havet og en storm dukker opp. Uerfaren og redd ender det med en kantring. I det alt virker håpløst dukker en større seilbåt opp. Ved roret er den eldre og ukjente 18-årige David. Alexis kommer seg trygt i land med Davids hjelp og blir tatt med hjem til han for et varmt bad. Dette er starten på en sensuell fortelling om en seks ukers sommerflørt med drømmevennen, David.

François Ozon er ved roret på denne seks ukers-seilbåtturen og har adaptert og oversatt den kjente engelske boken Dance On My Grave (1982) av Aidan Chambers, til historien om Alexis og David. Denne boken sto tidlig og lenge som en av de første positive ungdomsbøkene om homoseksualitet og Ozon er ikke ukjent med Queerestetikk fra sine tidligere verk (Svimming Pool 2003).

At filmen avslører skjebnen til David og derfor også vennskapet til Alexis, er ofte noe som kan dra ut en del av spenningen og motivasjonen for å følge fortellingen i en film. I dette tilfellet vil jeg si at «coming of age»-sjangeren redder dette valget og heller hjelper oss med å fokusere på selve sommerutviklingen til Alexis og tidsepoken historien tar for seg. Vi hopper fram og tilbake i tid, og selv om de svakeste delene av filmen er når den pauser opp for å følge nåtidens sønderknuste Alexis, så skjer det ikke ofte nok til at det blir et problem.

Sommeren ‘85 leverer et flott stykke romanse og viser seg som en troverdig ungdomsskildring av seksualitet, det og finne ut hvor en passer inn, og hvordan en handler og følger sine naturlige følelser. Filmen varierer strukturen sin ofte nok slik at det føles ferskt gjennom alle sine 100 minutter. Skuespillet er genuint og ekte. Den gjentagende fortellerstemmen kan likevel bli i overkant poetisk og prøvende. Det er ingen tvil at det er samspillet mellom Alexis og David som holder vår interesse. Her har Ozon laget noe som jeg kan anbefale til de aller fleste!

Sommeren '85 (Été 85) - Regi av François Ozon. Spilletid: 1t. 40 min. Land: Frankrike. Norgespremiere: 04.12.2020. Skuespillere: Félix Lefebvre, Benjamin Voisin. Aldersgrense 12 år.

Relaterte innlegg