Meny Lukk

“Søstre elsker evig” – En komisk skildring av død og liv


Wilde Siem mistet sin søster, Marin, til selvmord i januar 2022. I denne dokumentaren skildrer Wilde opplevelsen av å være den etterlatte til sin aller nærmeste venn og søster, som led av bipolar lidelse. Vi får et innblikk i de vanskelige samtalene Marin og Wilde hadde om valget Marin hadde tatt, og hvordan Wilde og familien forsoner seg med å leve videre uten søsteren.

Søstre elsker evig har Wilde Siem selv laget med Motlys, og Sigve Endresen på regi, med bruk av private opptak fra blant annet den siste dagen Wilde tilbringer med Marin før hun, som varslet, går hjem og ender sitt eget liv. Filmen er dypt personlig og svært intim på Wilde, med en alvorlig tematikk som oppleves svært mørk til tider. Likevel er denne filmen full av humor! Selvmord og humor hører ikke alltid sammen, men denne filmen beviser at det på en måte gjør det. For de etterlatte i denne filmen finner måter å le av situasjonen de befinner seg i, som for dem oppleves såpass absurd. Jeg hadde rett og slett ikke forventet å le såpass mye av en dokumentar om selvmord, som jeg gjorde. En bittersøt opplevelse.

Marin (fra venstre) og Wilde som funderer på Marins siste ord til sine venninner før hun skal dø.

I løpet av den drøye timen med spilletid rekker filmen å skildre død og liv, det spesielle båndet mellom nære søsken og bearbeidelse av traumer. Det klippes mellom ulike tidslinjer på en god måte, som viser god sammenheng og historiefortelling. Filmen viser et helt spesielt perspektiv, som er av det sjeldne slaget i diskursen om åpenhet rundt mental helse.

Jeg har grått og jeg har ledd, men aldri før med så korte tidsintervaller og så høyfrekvent som mens jeg så denne filmen. Filmen inneholder en svært viktig historie, som inviterer deg tett på de mest private øyeblikkene. Dette er definitivt en dokumentar du vil få med deg i 2024!

Trenger du å snakke med noen? Ring hjelpetelefonen 116 123, en gratis og døgnåpen telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med.

Søstre elsker evig: Regi av Sigve Endresen. 2024, 1 time og 5 minutter. Premiere 12.04.24. Med: Wilde Siem, Marin Siem, Guri Barka og fler.

Relaterte innlegg