Meny Lukk

“Sound of Metal” – Lyden av et mesterverk


Halvveis inn i en enormt suksessfull turné for bandet Blackgammon begynner trommeslageren Ruben Stone (Riz Ahmed – Nightcrawler, Venom) å oppleve problemer med trommehinnen. Han blir fortalt at det er høyst nødvendig å unngå høylytte omgivelser, et krav som er uakseptabelt når man lever heavy-metal livsstilen. 

Lyd er sentralt i Sound of Metal. Filmen er fortalt fra den nærmest døve Ruben sitt perspektiv. Filmen viser ofte kontrasten mellom det vi hører, og det ruben hører. I noen scener blir dialogen totalt brutt av denne kontrasten, noe som gir seeren en god følelse av skrekken som oppstår i denne situasjonen. Lyddesignet i filmen er alltid av høyeste klasse. Dette er en av, hvis ikke den beste, filmen noensinne når det kommer til bruken av lyd. Ruben sin subjektive tolkning av lyd gjennom filmen er 100% troverdig og oppslukende.

Skuespillet i Sound of Metal er også betraktelig verdig. Den mest imponerende av dem er Paul Raci (The Glimmer Man, She Wants Me) som spiller den rettferdige AA lederen Joe. Joe er også en tidligere alkoholiker som har opplevd å miste hørselen. Han er en barmhjertig autoritet som alltid tenker på det beste for hans døve samfunn. En annen karakter som også skinner i denne filmen er Rubens svigerfar Richard Berger (Mathieu Amalric – At Eternity`s Gate, The Diving Bell and The Butterfly). Samtalene mellom Richard og Ruben er filmens mest håpefulle, og mest realistiske. Et lyspunkt i en film der det virker som at hovedkarakteren smiler til verden, og verden sier “æsj” tilbake.

Allerede en måned inn i 2021 tror jeg at vi med høy sannsynlighet kan fastslå årets beste film. Alt ved denne filmen er av ypperste klasse, og min eneste negativ er at den forlater meg med et intens tomrom som bare kan bli fylt med å se den igjen. 

Sound of Metal - Regi Darius Marder. Spilletid 2t. Land: USA. Norgespremiere: 05.02.2021. Skuespillere: Riz Ahmed, Paul Raci, Mathieu Amalric. Aldersgrense: 9 år

Relaterte innlegg