Meny Lukk

“Storm” – skrekkelig tragedie, eller tragisk skrekk?


Alenemoren Elin har nok med å håndtere sine to barn Storm og Ulrik etter faren deres døde, når familien igjen rammes av tragedie; på en fisketur løper Storm og Ulrik fra Elin, og Ulrik drukner. Ikke nok med at Elin nå må bearbeide enda et tungt tap, men det begynner å spres rykter om at ulykken ikke var en ulykke, og at Storm dyttet lillebroren i elva. Elin står mellom å begytte og forsvare datteren, samtidig som tvilen om datterens uskyld sniker seg innpå. Det blir ekstra komplisert siden Elin jobber i politiet.

Filmen er regissert av Erika Calmeyer som hennes spillefilmdebut og den er skrevet av Johan Fasting (Heimebane, Ninjababy). Ane Dahl Torp (Bølgen, Heimebane) er stjerna og hovedrollen som Elin. “Storm er en film om sorg, tvil, og hvor langt en forelder kan gå for beskytte barna sine. Det er ingen tvil om at Torp kan spille, det har hun vist mange ganger, men det er bemerkelsesverdig hvordan følelsene og tankene hennes kommer fram i de minste ansiktsbevegelser. Vi som publikum står i mørket om hvem som er skyldige i hva gjennom mesteparten av filmen fordi vi ikke får se når Ulrik faller. Derfor er det ekstra interessant å se Elin manøvrere situasjonen, og man trenger ikke å være foreldre for å forstå at å miste et barn er det verste som kan skje. 

Calmeyer gjør en god jobb med å utnytte uvissheten for å skape spenning og uro. Vi vet ikke om Storm dyttet broren, og Ella Maren Jørgensens opptreden som Storm er ordentlig foruroligende. Det er øyeblikk hvor det ser ut som hun ikke har en eneste følelse bak øynene, men hun er også et vanlig barn som smiler og leker. Dette gjør det enda vanskeligere å vite om hun er i stand til hva ryktene sier. 

Noe som trekker filmen litt ned for min del er at den ikke bestemmer seg helt for hvilken type film det er. Noen ganger virker det som den er på vei til å bli en ordentlig skrekkfilm, mens andre ganger virker det som et familiedrama med et tragisk utgangspunkt. Dette kan selvfølgelig være intensjonen, men for meg gjorde det at jeg falt litt av fordi det føltes ut som handlingen stod litt fast, siden det ikke føltes ut som det var noe utvikling.

Storm er en sterk film som er både creepy, tragisk, frustrerende og vakker. Calmeyer viser at hun har en lys fremtid i filmverdenen, og Ane Dahl Torp er pålitelig til å bære filmen følelsesmessig. Selv om filmen ikke er på topp hele tiden, har den et veldig interessant grunnlag som jeg ikke har sett mye av før.

"Storm" regissert av Erika Calmeyer. Med: Ane Dahl Torp, Ella Maren Alfsvåg Jørgensen, Ane Skumsvoll, Cato Storengen, Øyvind Brandtzæg. Spilletid: 1 time og 23 minutter. Land: Norge. Aldersgrense: 12 år. På kino: 30. september.

Relaterte innlegg