Meny Lukk

Teddybjørnens jul – Fantasi og ramperi som hyggelig hyllest


Det er lille juleaften og Mariann (Marte Klerck-Nilssen) ser et ekorn inne i familiens juletre. Pappa (Jan Gunnar Røise) blir veldig oppgitt da det viser seg å ikke være sant. Det er så vanskelig å være en jente med så livlig fantasi. Etter en tur på julemarkedet ser hun også noe levende, men denne gangen er det en kosebamse (Kai Remlov) som på død og liv ikke vil havne hos et fattig barn. Den må hun jo prøve å vinne!

Alf Prøysen er en nasjonalskatt og dette er en oppriktig hyllest til den kjente visa fra 1950, samt andre verk. Den originale sangen blir spilt i filmens rulletekst og det gjorde det veldig tydelig at denne filmen er laget som en liten kjærlighetserklæring. Det er Andrea Eckerbom som står for filmatiseringen, og hun er ikke ukjent med det å blåse liv i Alf Prøysens kjente viser da hun også står for Snekker Andersen og Julenissen – den vesle bygda som glømte at det var jul. Denne gangen har hun prøvd å behandle publikum på en ny måte, og det lykkes.

Det er et sjarmerende uttrykk som møter oss i filmen. Kamera blir brukt på en humoristisk måte som ikke er særlig nyskapende, men likevel litt forfriskende i denne typen barnefilm. Karakterene bryter den fjerde veggen i ny og ne, det zoomes inn når man mener alvor og det er oppfinnsomme innslag med gammeldagse filtre over. Her lekes det med publikums oppfatning av film, og det kan bli spennende og utfordrende for barna.

Det som gjorde filmen så sjarmerende for min del, var de mindre karakterene, spesielt Nader Khademi som en vittig og hjertevarm kjøpmann, og velkjente Bolla Pinnsvin, som har blitt snedig skrevet inn i historien. Dem er det dessverre litt for lite av, og vi ser heller en god del av en ikke så godt utspilt familiekjemi. Det er så klart heller ikke noe særlig dyp tematikk eller moral, men filmen legger stort fokus på å flette inn biter av Alf Prøysen sitt univers, som var artig å følge med på selv om jeg savnet noe å heie litt mer på.

Man får ikke følelsen av å ha blitt med på årets største juleeventyr i Teddybjørnens jul, men det er en viss hygge og varme som er upåklagelig. Å finne ut betydningen av kosing, og å lete etter Alf Prøysen “påskeegg” er grunn nok til å ta seg en tur på kino for å kjenne på julestemningen.

"Teddybjørnens Jul" regissert av Andrea Eckerbom. Med: Marthe Klerck-Nilsen, Vegard Strand Eide, Mariann Hole. Spilletid: 1 timer og 18 minutter. Land: USA. Aldersgrense: Tillatt for alle. På kino: 11. november.

Relaterte innlegg