Meny Lukk

”The Creator” – En potensiell gamechanger


I et år hvor superheltfilmer taper popularitet, Indiana Jones så vidt går i null og Barbenheimer har gitt håp for en sunn kinoframtid kommer Gareth Edwards’ ”The Creator” og forhåpentligvis setter spikeren i kista for å sikre bedre utsikter når det gjelder filmkvalitet i tiden framover.

The Creator er en sci-fi-film regissert av Gareth Edwards (”Rogue One”, ”Godzilla”) med John David Washington og Madeleine Yuna Voyles i hovedrollene. USA har erklært krig mot KI (kunstig intelligens), som fortsatt støttes, produseres og tolereres i Kina. Joshua, en tidligere spesialsoldat, får i oppdrag å finne et mystisk, nytt supervåpen KI har utviklet.

Edwards’ nye film er ikke noe mesterverk. Dessverre har den en del problemer som jeg vil komme tilbake til. Først og fremst vil jeg skryte av filmens banebrytende styrke: det visuelle. Filmen har et budsjett på 80 millioner dollar. Til sammenlikning hadde ”Black Widow” et budsjett på 290 millioner dollar, ”Indiana Jones and the Dial of Destiny” hadde 300 millioner dollar mens ”Fast X” hadde hele 340 millioner dollar å rutte med. Det absurde er at The Creator ser usannsynlig mye bedre ut enn filmene nevnt, tross et mye dårligere økonomisk utgangspunkt. Filmen består av vakre og mektige bilder fylt med nydelig, EKTE natur. Ut ifra hva jeg kunne se var det også brukt så lite greenscreen som mulig, som sammen med den gode lyssettingen gjør at omgivelsene føles ekte og betydningsfulle. Også effektene er sømløse og troverdige – et avgjørende element i sjangeren.

Jeg vil virkelig at folk går og ser denne filmen på kino, samtidig som det er min plikt som anmelder å være ærlig også når det gjelder eventuelle negativer. De er dessverre også ganske store, men ikke store nok til at jeg fraråder dere til å se filmen.

Manuset er hovedproblemet, med kanskje klassiske symptomer: generisk, forutsigbart, dårlig narrativt tempo, underutviklede karakterer og knusktørr dialog. Også skuespillet/castingen føles merkelig, der spesielt John David Washington ikke får spille på styrkene sine i det hele tatt, og må i stedet for å være karismatisk og effektiv, forsøke å være nervøs og emosjonell. Det at også Allison Janney er såpass stiv vitner nok om svak skuespillregi, samtidig som manuset ikke hjelper noe særlig.

Heldigvis er det såpass mange gode audiovisuelle momenter, der Hans Zimmer sin musikk akkompagnerer den nevnte visuelle epikken, slik at problemene ikke får nok plass til å ødelegge filmen. Det meste tar seg også opp i løpet av den siste timen, som gjør at man får god belønning for å ha sittet gjennom Washingtons komisk stive ansiktsuttrykk.

Så se filmen! Se den ikke bare for en sterk audiovisuell opplevelse, men mest av alt for at Hollywoodprodusentene skal få banket inn i skallene sine at de kan tjene penger på originalitet og kvalitet – ikke kun familiære karakterer og hjernedød underholdning. Jeg sitter i hvert fall igjen med et håp om at det vil satses mer på individuelle prosjekter framover, liknende The Creator – bare enda bedre.

''The Creator'' regissert av Gareth Edwards. Med: John David Washington, Madeleine Yuna Voyles, Gemma Chan og Allison Jannet. Spilletid: 2 timer og 13 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 12 år. På kino: 29. september.

Relaterte innlegg