Meny Lukk

“The Fabelmans” – Spielbergs oppveksthistorie


Spielberg forteller sin mest personlige historie til nå. Han skildrer en flott oppveksthistorie om seg selv, dog under et annet navn (men du kan ikke lure oss). The Fabelmans har mange likheter med Spielbergs eget liv og er fullt opp av nostalgi og filmreferanser. Filmen går inn på tematikker som familieproblemer, kjærlighet og lidenskap for film.

The Fabelsmans er en oppveksthistorie om Sammy Fabelman (Gabriel LaBelle) og hans kjærlighet til film. Filmen starter ved at vi får se en ung Sammy som drar på sin første filmvisning med foreldrene sine (Michelle Williams og Paul Dano). Etter dette livsomvendende øyeblikket, starter unge Sammy med å lage sine egne filmer. Dette blir hans store lidenskap som tar opp store deler av hans unge tenårings år. Han tar med seg kameraet overalt, og filmer både familie og venner i regisserte og ikke-regisserte stunder. En dag oppdager han at kameraet har plukket opp noe som truer familiens harmoni. Etter at familien flytter til California står familiens lykke på prøve, i tillegg til Sammys lidenskap for kameraet.

Filmen er basert på Steven Spielberg sin egen oppveksthistorie og sin vei mot å bli en stor filmregissør. The Fabelmans er gjennomsyret av nostalgi og tar i bruk flere referanser til Spielberg sine tidligere filmer. Jeg må innrømme at jeg ikke var super entusiastisk av å se en stor regissør, skrive og regissere en historie om seg selv. Men jeg ble gledelig overrasket. Den dro deg inn fra start til slutt. De to og en halv timene fløy av gårde. Det var gode skuespillprestasjoner fra hele castet med noen spennende typer her og der. Gabriel LaBelle gjorde en solid jobb som unge Spielberg. Og Michelle Williams var dyktig i å spille hans mor med dype daler og høye topper. Det er tydelig at filmen trekker fram forholdet mellom Sammy og moren, Mitzi, og at det er av stor betydning. Hennes psykiske problemer kunne derfor ha fått litt større plass og blitt forklart bedre til publikum.

The Fabelmans er en sterk nostalgisk film som trekker fram betydningsfulle øyeblikk i filmhistorien i tillegg til å trekke fram Spielbergs egne filmreferanser. Det er en fin oppveksthistorie fra den stødigste regissørhånden som er der ute. Det ble vakkert fortalt hvor mye film kan bety og bidrar mest sannsynlig til inspirasjon for andre. Det ble likevel en litt vel sukkersøt historie etter min smak. Dette er uansett en underholdene film som passer de fleste og vil i hvert fall være til glede for Spielberg-fans.

"The Fabelmans" regissert av Steven Spielberg. Med:  Michelle Williams, Paul Dano og Gabriel LaBelle. Spilletid: 1 time og 30 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 9 år. På kino: 3. februar. 

Relaterte innlegg