Meny Lukk

«The painted bird» – Tretimers parade av et nådeløst krigsdrama

[usr 2.0]

The Painted Bird følger reisen til en foreldreløs jødisk guttunge gjennom et krigsherjet Øst-Europa. Etter hans tantes død flykter gutten fra landsby til landsby og opplever unødvendig grusomme hendelser. Hver gang han blir tatt innunder vingen til en ny person så virker det som om han er mindre og mindre velkommen, som sier litt når tanta hans er å sammenligne med tanta fra askepott. Hverdagen hans blir en kamp for å overleve både mot folk av hans egen nasjonalitet, i tillegg til nazister som kommer for å drive hensynsløs vold mot alle og enhver. Selve plottet kan beskrives ganske likt som filmen Come and See, men den kan ikke måle seg i den hele tatt. Barneskuespilleren i de to filmene er ikke til å sammenligne engang. Hvor i Come and See bruker skuespilleren ansiktet for å få publikum til å innse hvor forferdelig han har det, kler skuespilleren i The Painted Bird alltid et helt nøytralt ansikt hvor det er umulig å lese noen form for følelser. Klarer ikke se noe positivt med dette ‘valget’. 

Filmen tilbyr brutale voldsskildringer og mange handlinger som er noe av det verste menneskehetene har å by på, men på et så sakte tempo at flere i salen vil kunne sove godt under denne visningen. Hver gang det bygger seg opp til noe spenningsfylt så klippes det til neste scene til seerens frustrasjon. Filmen har en varighet på i underkant av tre timer, noe jeg vil skylde på som ineffektiv historiefortelling fordi det skjer såpass lite i løpet av de timene at filmen hadde vært like effektiv, og om ikke en bedre film hadde den vart i en og en halv time. ¨

Noe litt kult er at filmens språk er ‘interslavisk’, et semikonstruert språk laget slik at det skal kunne være forståelig for alle som kan en av de mange slaviske språkene (tenk om en film hadde vært på skandinavisk). Også vil det ha effekten av at handlinga ikke er bundet opp mot ett spesifikt land. Kinematografien imponerer også til tider, hvor det er mange skjønne innstillinger de har klart å skape, men det er dessverre ikke nok til å redde inn filmen.

Hvis du vil se grusomheter utført av ikke-psykopatiske mennesker, satt i en følelsesløs svart-hvitt verden, kan denne filmen være noe for deg. Ellers skuffer The Painted Bird overraskende mye for budsjett-nivået sitt. Filmen har flere nivåer med perversiteter, men dessverre ikke nok til å gripe.

The Painted Bird - Regi: Václav Marhoul .Spilletid: 2 t 49 min. Land:  Tsjekkia / Ukraina / Slovakia. Norgespremiere: 16.10.2020. Skuespillere  Udo Kier, Stellan Skarsgård, Harvey Keitel, Barry Pepper, Petr Kotlár, Nina Šunevič, Julian Sands. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg