Meny Lukk

“The Whale”- Brendan Frasers karrieretopp


Til Oscar-akademiet: Kan dere være så snill å se denne på nytt? Bare så dere er fullstendig klar over hva dere skal gjøre kom 13.mars.

I The Whale følger vi en sykelig overvektig nett-lærer som heter Charlie (Brendan Fraser). Charlie mistet fullstendig kontroll når hans kjæreste døde og etter hendelsen har han spist og spist til han nå er så stor at han ikke greier å stå på sine egne to ben uten hjelp. Charlies sykdom har nå tatt over og uten helseforsikring så går han inn i sin siste uke på jorden. Før han tar sine siste åndedrag prøver Charlie å ta kontakt med sin datter Ellie (Sadie Sink). Datteren som han forlatte når hun var bare 8 år.

The Whale er Darren Aronofskys første film siden 2017 og den holder seg innenfor en av to Aronofsky stiler. Hans to dominerende stiler er mystiske thriller-filmer eller realistiske drama filmer satt i Amerika. The Whale faller inn i den andre kategorien, og den bygger fint på det Aronofsky gjorde med Requiem for a Dream og The Wrestler. Som de to andre viser The Whale til store problemer som ofte befinner seg i Amerika, denne gangen ekstrem overvekt.

Dette sterke og realistiske manuset er skrevet av forfatter Samuel D. Hunter som har basert det på sitt eget teaterstykke. Det adapterte manuset er ikke bare realistisk og delvis samfunnskritisk, men det er og dypt emosjonelt. Jeg føler meg sår av historien som gang etter gang angriper mine følelser. Manuset bruker også religion og kjent litteratur for å fremme budskapet og for å vekke interesse. Jeg liker manuset godt og jeg hadde nominerte det fremfor noen av de andre som er nominert for adaptert manus ved den kommende Oscar-utdelingen.

Filmens store høydepunkt er uten tvil Brendan Fraser sin fantastiske opptreden. Med hjelp fra Oscar-nominert sminke og kostyme har Fraser skapt en karakter som er utrolig interresant. Charlie er ingen god person, han har tatt mange feil valg her i livet, men til tross for det så er det umulig å ikke ha medfølelse. Fraser tar frem alt han har av talent når han bringer frem sinne, tristhet og kjærlighet gjennom dialogen. Dette er uten tvil en karriere beste fra Fraser og jeg håper med hele mitt hjerte at han sitter igjen med en Oscar for The Whale.

Selv om Brendan Fraser tar søkelyset i filmen så er det mange gode opptredener her. Hong Chau er og Oscar-nominert for sin opptreden som Liz, og selv om jeg tviler på at hun vinner så er det en prestasjon verdig av mye skryt. Sadie Sink som er en favoritt hos meg stiller også utrolig sterkt.

The Whale til tross for å inneholde mye bra, er på ingen måte perfekt. Klippingen i filmen er etter min mening ganske svak. I scener der det er intens dialog mellom to eller flere karakterer er scenen over kuttet. Jeg blir kastet frem og tilbake mellom nærbildene av karakterene som prater og også deres reaksjoner. Det er unødvendig å vise hver karakters reaksjon på alt som blir sakt, noen ting kan publikum se for seg. Filmen inneholder også alt for mange nærbilder. La rommet med regissørens oppsetning få snakke for seg. Variasjonen burde være større ettersom det hadde skapt en film som flyter mye bedre.

Oscar-utdelingen er nå bare noen få uker fremfor oss, og jeg er spent. Brendan Fraser møter sterke motstandere, og Austin Butler kan bli vanskelig å slå. Jeg setter Fraser som favoritt og jeg heier på han. Brendan Fraser er hjertet av vakre The Whale, en film jeg sterkt anbefaler.

The Whale regissert av Darren Aronofsky. Spilletid: 1 time og 56 minutter. skuespillere: Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau. Aldersgrense: 12 år

Relaterte innlegg