Meny Lukk

The World to Come – Midt på treet i 1856

På en liten gård i Schoharie County bor paret Abigail (Katherine Waterston) og Dyer (Casey Affleck). Året er 1856 og det er vinter, nettene er iskalde og det samme er dagene. Vi får vite at datteren deres gikk bort året før og det er tydelig at dette preger dem sterkt fortsatt. En dag kommer det er kjerre forbi med de nye innflytterne på en gård oppi lia. Det er et par som i likhet med Abigail og Dyer heller ikke har barn. Kona Tallie (Vanessa Kirby) fanger oppmerksomheten til Abigail med en gang, og de to skal få et veldig nært forhold framover.

Noe av det første man legger merke til med denne filmen er sideforholdet og det kornete bilde. Det er tydelig at den skal føles gammel ut, men de beholdt fortsatt fargene. Også dialogene er åpenbart skrevet med en tanke om autentisitet. Dette for min del trakk heller ned opplevelsen ettersom dialogene ble langtekkelige og nærmest kleine. Sideforholdet og det kornete bilde derimot synes jeg var en fin vri. Noe annet som var ikke bar fint, men vidunderlig var musikken. Helt nydelig!

Filmen er lagt opp som en dagbok og Abigails stemme høres gjennom hele ettersom hu gjenforteller hendelser gjennom året. Jeg er ærlig talt ikke helt bestemt på hva jeg synes om dette. På en måte kommer man nærmere Abigails sinnstilstand og kommer nærmere karakteren. Noe som absolutt trengs med den flate dialogen som gir oss lite å relatere til. På den andre siden ble filmen kanskje litt oppstykket og introduksjonen av dagene i dagboka ble litt repetitivt.

The World to Come er absolutt en film som man kjenner litt i hjerterota. Dynamikken mellom Tallie og Abigail er fantastisk. De gjør opp for dialogen i de små detaljene i kroppsspråket sitt og man blir fort glad i forholdet deres. Men når alt kommer til stykket så føler jeg at filmen dessverre falt litt flat. De høyeste toppene og laveste dalene var ikke der jeg kunne ønsket det.

The World to Come - Regissert av Mona Fastvold. 
Med Katherine Waterston, Vanessa Kirby, Christopher Abbott og Casey Affleck. 
Aldersgrense: 9 år. Spilletid: 1t 45min. 
Land: USA. Norgespremiere: 06.08.2021. 

Relaterte innlegg