Meny Lukk

TIFF: “Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person” – tittelen sier nok.

Har du noen gang tenkt på hvordan det er å vokse opp som vampyr når du ikke har lyst til å skade noen? Har du tenkt: “Hvordan ville en coming of age film vært hvis hovedpersonen var en vampyr”? Da er dette filmen for deg! Sasha (spilt av Sara Montpetit) vokser opp i en vampyr-familie blant vanlige folk i Canada, men hun føler seg annerledes enn familien sin. Hun har empati. Når familien nekter å gi henne mer blod som de skaffer, må hun jakte selv for å ikke dø (hun kan ikke spise mat – da vil hun også dø). Så møter hun Paul – en suicidal, dødelig, tenåring – og hun ser en mulig utvei. 

Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person (regi av Ariane Louis-Seize) er egentlig akkurat det du forventer av tittelen. Den er morsom og ironisk, men har overraskende nok veldig relaterbare temaer. Selv om Sasha teknisk sett er 68 år gammel, så er hun også en ungdom (på et vis). Hun møter på problemer vi ofte ser i coming of age filmer – bare at de her er vampyrer. Det faktum at de er vampyrer føles derimot veldig naturlig, både på grunn av spillestilen, og at vi ser historien fra vampyrenes perspektiv. Jeg stilte ingen spørsmål ved verdenen i filmen – selvfølgelig er det vampyrer der, og selvfølgelig har de en lege og psykolog.

Jeg klarte ikke å unngå å tenke på What We Do In The Shadows (Waititi, 2014), selv om de er veldig forskjellige filmer. Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person klarer derimot å bruke komikken og sjarmen som vampyrer har på en veldig effektiv måte (i likhet med Waititi). Louis-Seize bruker virkemidler fra horror-sjangeren for å skape spenning i flere scener, rom-com tropes i situasjoner hvor underteksten er noe helt annet enn romanse, og humor gjennom hele filmen.

Det er et unikt og spennende konsept, men mister litt rytmen inne i midten, i tillegg til at noen ting ikke ga helt mening (men det går vell fint, siden dette er en verden med vampyrer). På slutten derimot, tok det seg veldig opp. Den visuelle stilen fungerer bra; det er mye rødt (av åpenbare grunner) og andre fargede lys, og Sashas emo stil funker som en god kontrast til hennes (relativt) varme natur. Skuespiller-prestasjonene var generelt veldig gode, og flere av karakterene var perfekte representasjoner av folk vi alle har møtt.

Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person er en unik og interessant film som utnytter absurditeten ved vampyrer uten å dra det så langt at vi ikke kan forstå dem.  Jeg krysser fingrene for at den får en norsk distribusjon slik at jeg kan se den igjen.

"Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person" regissert av Ariane Louis-Seize. Med: Sara Montpetit, Félix-Antoine Bénard, Steve Laplante. Spilletid: 1 time og 30 minutter. Land: Canada. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg