Meny Lukk

Topp 10 – Disney sidekicks

I den siste måneden av dette tiåret, ønsker vi i redaksjonen å hylle de undervurderte og bortglemte heltene i Walt Disneys mange mesterverk, nemlig sidekicksene. Dette er hovedkarakterenes gode venner, medhjelpere og støttespillere, og uten disse ville nok ikke alles favorittkarakterer nådd sine mål. Dette er redaksjonens topp 10 Disney sidekicks!


da3175b5763754af564e647b9217047c

10. Lille John – Robin Hood (1973)

Robin Hood har mange venner, men Lille John er en av hans mest trofaste. Han finnes alltid ved revens side, som et ekte sidekick, og en mer sjarmerende bjørn er vanskelig å finne. Lille John er kanskje noe skeptisk til de fleste av Hoods ideer, men til slutt blir han alltid med på planen, og det med et smil om fjeset. Han redder vennen sin ved flere anledninger, og nøler ikke om å utsette seg selv for fare for å hjelpe Robin. Phil Harris’ engelske stemme har jeg aldri hørt før en gjennomgang i forbindelse med denne listen, og jeg må ærlig innrømme at jeg ble langt ifra imponert. Karakteren ble for meg ganske annerledes på engelsk enn med Lasse Kolstad sin norske stemme, og jeg ville nok anbefalt filmen på norsk. Det må nevnes at dette mest sannsynlig er på grunn av nostalgien med den norske versjonen, framfor en bedre dubbing. Uansett hvilken versjon du velger å se er Lille John en trofast venn av Robin Hood med et hjerte av gull.

  • Peder Erdal

100917MW

9. Mike Wazowski – Monsterbedriften (2001)

Mike Wazowski fra Disneys Monsterbedriften fortjener absolutt en plass på lista blant de beste disney-sidekickene. Sammenliknet med sin bestevenn Sully, er det enøyde lille grønne monsteret ikke særlig skremmende. Likevel er Mike en av de mest flittige arbeiderne som monsterbedriften har, og er også en av de beste sidekicksene i hele Disneyuniverset. Som skremmeassistenten til Sulley er Mike en ivrig og målrettet peptalker som ikke kommer unna en smule sarkasme i sine uttalelser. Det som gjør Mike til en så god skremmeassistent er hvor lojal han er til sin bestevenn og at han er sta som en geit selv når krisen av et menneskelig barn havner på avveie i bedriften.

Mike holder oftest hodet kaldt i krisesituasjoner og vet bedre hva man skal gjøre enn noe annet monster der ute. Selv om han ikke er helten i filmen er han der slik at Sully får til å redde dagen. Mike lærte oss i barndommen hva ekte vennskap og dedikasjon går ut på.

  • Ingrid Karoline Karlsen

Profile_-_Genie

8. Genie – Aladdin (1992)

Det er ikke bare den grufulle CGIen som folk reagerte på når de første bildene av en blå Will Smith slapp, det var også ideen om noen andre enn Robin Williams i rollen som Genie.

Det er mye å sette pris på med den klassiske Aladdin, men i kjernen av filmens sjarm er den universalt elskede Robin Williams og hans for det meste improviserte rolle. Å se han leke seg i gjennom animasjon er å se en forlengelse av hans enorme kreativitet.

Som YouTuberen Lindsay Ellis påpeker, hadde Williams et vanskelig forhold med Disney. Takk gud for at det enorme selskapet i hvert fall gav ham nok frihet til å gi oss sin uforglemmelige tolkning, en nær og kjær del av manges barndom. De av oss som verdiger filmen et gjensyn får den samme utfordringen som alltid, å holde øynene tørre når Aladdin endelig frigjør Genie til slutt.

  • Jan Arild Martinsen

1_DYM09TjbwLRT--h5X5l1jA

7. Baymax – Big Hero 6 (2014)

Big Hero 6 er historien om kjærligheten mellom to brødre. I byen San Fransokyo bodde Tadashi og Hiro Hamada, de var begge svært intelligente gutter, men lillebror Hiro var mer opptatt av å bruke hjernen sin på å lage roboter til ulovlige undergrundskamper enn noe nyttig. Etter mye oppmuntring og overtalelse fra storebror Tadashi, blir Hiro med til San Fransokyos institutt for teknologi, og blir her introdusert til Tadashis siste prosjekt, en sykepleierrobot kalt Baymax. Etter en forferdelig ulykke fører til Tadashis død, isolerer Hiro seg helt fra både venner, skole og robotene. Ved et uhell klarer han en dag å skade seg på rommet sitt, som fører til at Baymax våkner opp fra sin dvale for å hjelpe. Selv om Hiro til å begynne med nekter å ta imot Baymax’ hjelp, utvikler dette seg til et vakkert vennskap mellom lillebroren og den siste tingen storebroren hans forlot han med. Gjennom sorg og kampen mot det onde, står de sammen for å finne sannheten om Tadashis ulykke. 

Baymax er et lyspunkt i et sårt tema. Han er stor, hvit og myk, han har like mange praktiske egenskaper som følelsesmessige, i tillegg til at han gir oss en god del komiske øyeblikk som letter på stemningen. Derfor er han et perfekt sidekick på alle mulige måter. 

  • Marthe Emilie Skarsvåg

73d296c11a89d9ef81dff7f4e497329d-940x560

6. Mushu – Mulan (1998)

Vi går i år ikke inn i dragens år i det kinesiske stjernetegn, men Mushu er likevel verdig en plass på vår liste over våre topp 10 Disney-sidekicks. Med temperament som en ilder, er Mushu den selvutnevnte vokteren av Mulan og hennes viltre påfunn, og prøver til alle tider å beskytte henne fra trøbbel.

Mushu er overmodig, impulsiv og høy på pæra, som en rake motsetning til Mulans andre sidekick, Cri-Kee. Det er likevel slik at alle de tre karakterene i bunn og grunn er svært lojale og godhjertede. Til tross for en kjepphøy holdning til det meste har Mushu for oss i redaksjonen skilt seg ut blant alle sidekicks i Disneys filmer, og fortjener derfor en solid plassering på denne listen.

  • Kristin Rydland

Lilo_Stitch_2_Screenshot_0101

5. Stitch – Lilo og Stitch (2002)

I den kanskje noe undervurderte filmen Lilo og Stitch handler alt om «ohana» – om familien. Unge Lilo bor med sin eldre søster Nani etter foreldrenes død, og ting er vel mildt sagt vanskelige for den lille familien. Ting tar derimot en brå vending når Lilo får tillatelse til å skaffe seg en hund. På kennelen ser hun det de til å begynne med antar er en hund, men som senere viser seg å være et utenomjordisk eksperiment som har rømt og krasjlandet på jorden. Han får navnet Stitch og blir sakte, men sikkert en del av familien. 

Lilo og Stitch passer på hverandre gjennom alt; de utfyller hverandre på alle de riktige måtene. Stitch lærer ikke bare Lilo en viktig lekse om tilhørighet og om å passe på de man er glad i, men om den sanne betydningen av ordet familie. Samtidig gir ansvaret ved å oppdra et annet vesen Lilo litt innsikt i storesøsterens hverdag som eneforsørger for Lilo. I gjengjeld får Stitch et sted hvor han passer inn – i en familie med to utstøtte og litt unike søstre.

  • Ylva Jonsdatter Haagensen-Løkke

seb

4. Sebastian – Den lille havfruen (1989)

Under havet finnes et annet rike, der fisker, krabber og andre sjødyr kan prate, seg imellom og med havmenneskene som bor der nede. I Den Lille Havfruen (basert på det H.C Andersens folkekjære historie) møter vi den vakre, rødhårete havfrueprinsessen Ariel, hennes bestevenn, fisken Fumle, og den hoffansatte krabben Sebastian. 

Ariel og Sebastians forhold kan virke anstrengt, ettersom Sebastian er blitt beordret av Ariels far, Kong Triton, om å holde Ariel i sjakk slik at hun ikke kommer i trøbbel og adlyder sin fars ordre. Dette skal vise seg å være en vanskelig oppgave, ettersom Ariels store fascinasjon for mennesker og verdenen over vannoverflaten lokker henne til å ta drastiske steg for å nå sine mål. Hun er bare 16 år gammel, men sta og sikker i sin søken på kjærligheten. Istedenfor å stoppe henne finner Sebastian ut at det er bedre heller holde et øye med henne og prøve å gi henne gode råd som kan hjelpe henne til å ta de riktige valgene. Han setter seg selv i stor risiko for å kunne være nær henne og beskytte henne så godt han kan, for det er grenser hva en liten krabbe kan få til rent fysisk, men hans lille størrelse har ingenting å si på hans store hjerte. 

Sebastian har også et av de kuleste musikkinnslagene i noen Disney-film noen gang, og i den norske versjonen er han dubbet av hele Norges nasjonalskatt Helge Jordal. 

Sebastians harde skall og til tider strenge mine som likevel viser en enorm kjærlighet for de han er glad i, gjør han til en av de beste sidekickene i Disneys univers. 

  • Marthe Emilie Skarsvåg

kronk

3. Kronk – Et kongerike for en lama (2000)

Kronk er den breiskuldra, naive og karismatiske henchman til Yzma, som vi selvfølgelig møter i Disneys undervurderte Et Kongerike for en lama. Kronk er riktignok den eneste «onde» sidekicken på lista, og det fordi intet annet kan sammenlignes med hans swagger, tilstedeværelse eller kokkekunnskaper. Selv om kløkten hans kanskje er litt under gjennomsnittet er hjerte hans på rett sted. Det tar litt tid for han å skjønne at det er engelen på skuldra snarere enn djevelen som har rett, men omsider blir han en av de snille. Reisen hans fra kokk til ekorntemmer til helt er en historie vel så underholdene som Kuzco og Patchas oppdrag om å ta tilbake tronen. Kronk bærer også på morsomme og endeløse sitater som gjør han ekstremt minneverdig, og kjemien mellom ham og Yzma er komisk gull. Ettersom han fikk en fin rangering på denne lista føler jeg det bare er naturlig å sitere ham med: «oh yeah, it’s all coming together».

  • Lars Asbjørn Sandnes

0_GapY0K3kzgOTUedZ

2. Timon og Pumbaa – Løvenes Konge (1994) 

Timon og Pumbaa er en uatskillelig duo, så vi må slå de to sammen som én sidekick til Simba i Løvenes Konge. Timon og Pumbaa finner løveungen Simba mens han er på sitt laveste, og de bestemmer seg for å ta godt vare på han. De blir til slutt som Simbas adoptive foreldre etter de på musikalsk vis introduserer han til deres filosofi; hakuna matata. Timon og Pumbaa holder med Simba gjennom hele hans oppvekst, og er mot slutten av filmen villige til å risikere sine liv for han. De fungerer også perfekt som comic relief gjennom hele filmen, og hjelper med å løfte på stemningen etter filmens mest tragiske og triste scene. Åsleik Engmark og Yngvar Numme har de ikoniske norske stemmene til Timon og Pumbaa. De er virkelig en fryd å høre, og nostalgien i meg klarer ikke la vær å ta over når jeg hører stemmen til spesielt Åsleik. Likevel er de engelske stemmene til Nathan Lane og Ernie Sabella minst like gode som de norske. Uansett hvilken versjon du velger å se så vil scenene med Timon og Pumbaa fort løfte på munnvikene dine.

  • Peder Erdal

hewohweohi

1.Baloo – Jungelboken (1967)

For eit par dagar sidan vart eg stoppa på torget av ein seljar frå London. Han hadde observert at eit problem for det moderne mennesket var at vi er alt for stressa og forhastar oss alt for mykje. Remedien, foreslo han, var ei bok om musikkmeditasjon. Men kva skal ein med all hersens musikkmeditasjon, yoga og den flaumen av sjølvhjelpsbøker som heile tida renn forbi oss, når ein har jungelens konge til hjelp. Og då meiner eg ikkje løver, som openbert bur på savannar uansett. Eg meiner bjørnen sjølv, Baloo.

Ein filosof forut for si tid, og eit forbilde for oss alle. Den fornemme bjørnen er bestekompisen vi alle skulle ønske vi hadde. Nokon som tar det med ro og med enkelheit finner seg komfortabel i ein kvar situasjon. Ein pågangsmann som lærar oss at ting går bra så lenge vi pustar roleg, luktar på blomane, og ikkje minst, tek det som det fell seg. Og i det ultra-polariserte samfunnet som vi lever i, trur eg alle hadde hatt gått av å høyre litt på Baloo sin bodskap.

Men ingen seier det betre enn denne guruen sin trufaste ven, Bagera. “Når ein tenkar på dei store dådane som var utført i denne jungelen, skal eit namn stå over alle andre. Vår ven, Baloo, bjørnen”. Han har sanneleg rett, for Baloo utgjer sanneleg ein av jungelen sine aller noblaste skapningar.

  • Elias Nygård

Relaterte innlegg