Meny Lukk

Ukens Netflix Anbefaling: “The Autopsy of Jane Doe”

Regissør og manusforfatter André Øvredal viste frem et enormt talent når han debuterte med den snodige og herlige skrekk-komedien Trolljegeren i 2010. På tross av sitt moderate budsjett, står Trolljegeren fremdeles som en av de morsomste og mest oppfinnsomme norske filmene i nyere tid.

Det er ikke et stort sjokk at Hollywood fort sto på døren, og i 2016 kom Øvredal ut med The Autopsy of Jane Doe, som nå er å finne på Netflix. Kanskje ikke så minneverdig som Trolljegeren, men utvilsomt en velfungerende og effektiv liten skrekkfilm som viser Øvredal sin evne til å også adaptere andres manus.

Etter at politiet kommer over et uforklarlig åsted og en naken død kvinne halvveis begravet i kjelleren, blir det patolog Tommy og hans sønn og lærling Austin sin jobb å finne en forklaring. Problemet er at det virker ikke til å være en dødsårsak, og når de graver dypere ned i kvinnens organer, blir situasjonen mer og mer gåtefull – og mer og mer overnaturlig.

Det er stålkontroll på spenningen her, og filmen har en god blanding av skrekk og gore. Nærbilder av den kliniske men også surrealistiske obduksjonen er satt i kontrast til det skrekkelig overnaturlige som skjer rundt. Skuespillet er upåklagelig, fra far-sønn kjemien imellom Brian Cox og Emile Hirsch, til den modige og overbevisende Olwen Catherine Kelly, naken og død i rollen som Jane Doe. De halvmørke institusjons-grønne lokalene i kjelleren til Tommy er også den perfekte settingen for en rettsmedisiner med privat praksis i en skrekkfilm. Hva som er nesten hjemmekoselig til å begynne med er alt annet når filmen setter ordentlig i gang.

The Autopsy of Jane Doe er en effektiv liten skrekkfilm som er vel verd sin beskjedne spilletid på halvannen time. Det er også en god oppvarming til André Øvredal sin nye film Scary Stories to Tell in the Dark som treffer kinoen allerede neste uke.

The Autopsy of Jane Doe – regissert av André Øvredal; med Emile Hirsch, Brian Cox, Olwen Catherine Kelly, Ophelia Lovibond, Michael McElhatton og Jane Perry. Spilletid: 1t 26m. Land: USA. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg