Meny Lukk

“Uten filter” – Og uten mening

I Uten filter følger vi sju ungdommer og et band fra Moss fra april 2019 til mai 2020. De har alle fått beskjed om å vlogge om livene sine på telefonen. De yngste ungdommene er 13 og de eldste 17. Gjennom smarttelefonene deres får vi følge dem på livets opp- og nedturer, uten filter.

Ideen bak Uten filter er enkel og interessant. Det er på alle måter en dokumentar som lager seg selv, men vinner nødvendigvis ikke på det. I et forsøk på å lage en enkel dokumentar som kunne funka godt, ble det litt for mye av det gode. Eller i dette tilfelle, litt for lite. Den første følelsen som slo meg idet filmen var ferdig var forvirrelse. Hva hadde jeg sett? Hvorfor hadde jeg sett det? Hva var formålet til filmen? For meg føltes det litt merkelig å få så lite informasjon om bakgrunnen til filmen. Hvis det eneste formålet med filmen var å vise hvordan vanlig norsk ungdom har det over et år, gjør denne filmen det perfekt. Når det er sagt betyr ikke det at den automatisk får en slags mening, eller blir spennende.

Det var en rekke valg jeg stussa over da jeg satt i kinosalen. At ungdommene filmet alt selv tror jeg var viktig, men det er umulig å ikke legge merke til hvor dårlig kvalitet bruken av egne telefoner resulterte i. En annen ting jeg stussa over var det at alle skulle være fra én by. Hvis dette skulle ha en slags effekt på dokumentaren gikk det meg hus forbi. Man skulle trodd at med et så enkel og fleksibel idé hadde det vært oppnåelig og interessant med litt forskjellig ungdom fra hele landet. Men alt i alt det som plagde meg mest var at de sluttet dette prosjektet i mai 2020. Det hadde etter min mening vært enda mer interessant å se hvordan pandemien hadde påvirket ungdommene over tid.

Dette er en dokumentar som følger sju ungdommer og et band fra Moss. Det er rett og slett det. Det er et superenkelt prosjekt som oppnår det den setter ut for å gjøre.

Uten filter  - Regissert av Lars-Ingar Bragvin Andresen. Spilletid: 1t 13m. Land: Norge. Norgespremiere: 12.03.2021 Skuespillere: Franz, Denise, Kaja, Andrea, Hannah, Zabi, Marthe, bandet Vrengt. Aldersgrense: Tillatt for alle. 

Relaterte innlegg