Meny Lukk

“Uten Skyld” – Kvinne i kamp


Uten skyld (Ballad of a White Cow) er regissert av ekteparet Maryam Moghaddam og Behtash Saneeha, og er en Fransk/Iransk produksjon. Vi møter Mina (Maryam Moghaddam) med sin syv år gamle datter Bita (Avin Poor Raoufi) som bor i Iran. Hun er alenemor og sliter med å betale leien. Hennes ektemann er blitt henrettet og vi finner etterhvert ut at mannen hennes har blitt feilaktig dømt. Mina får kun minimal kompensasjon, men ønsker at noen skal ta ansvar og  innrømme feilen. Hun blir så oppsøkt av en mann, Reza (Alireza Sanifar), som påstår å være en venn av ektemannen hennes. 

Filmen baserer seg i stor grad på en mengde utfordringer Mina møter på. Hun blir en sterk kvinnerolle som for meg er ettertraktet i filmer om urett. For en dramafilm skulle jeg likevel ønske det ble et sterkere bånd mellom de få kvinnene vi møter. Det er også verdt å nevne at problemene i filmen kommer av mennene, som tar en stor plass i Mina sitt liv. Mina blir en forkjemper i et land med lang vei å gå for kvinners rettigheter, og absolutt ikke den eneste med slike problemer

Mørke farger, minimale rekvisitter og lange tagninger fungerer godt i å få frem de dystre temaene. Kinematograf Aman Jafari gjør en god jobb i å ikke skygge tematikken i filmen, men lar heller de sterke scenene tale for seg selv. 

Bak fortellingen om svik, tillit og sorg er det også sterke temaer om lover, urett, klasseskille og dødsstraff. Resultatet er en rørende film. Vi ser Mina både i rollen som sterk og sårbar, som gjør den utrolig frisk. Maryam Moghaddam gjør en strålende opptreden som både skuespiller og regissør i en film som både er underholdende og sterk.

Ballad of a Wite cow.  Regissert av Maryam Moghaddam og Behtash Saneeha. Med Avin Poor Raoufi, Maryam Moghaddam og Alireza Sanifar. Spilletid: 1 t og 45 min. Land: Frankrike og Iran. Premiere: 06. mai. 

Relaterte innlegg