Meny Lukk

“Vortex”-Tiden ødelegger alt


Ved Kosmorama filmfestival som foregikk tidligere i år fikk jeg muligheten til å se en rekke gode filmer, blant disse var franske Vortex favoritten. Siden mars måned har jeg hatt god tid til å vurdere og tolke filmen som den gang satt meg helt ut. Regissør Gaspar Noe har gjennom hele karrieren hatt en ting for tiden og hvordan den påvirker oss mennesker. Nå med litt tid bak min første visning av filmen så kan jeg si at Vortex står akkurat like sterk som første gang jeg så den.

Life is a dream within a dream” sier gamle Lui når han nyter et glass vin med sin kone Elle. Vortex følger et gammelt ektepar i sine eldre dager i Paris. Elle er dement, og hennes tilstand blir verre for hver dag som går. Hennes man Lui gjør alt han kan for å passe på Elle, men han er selv i begrenset fysisk helse. Hans hjerte er svakt og han hadde et slag for bare noen få år siden. Deres sønn Stephane gjør det han kan for å hjelpe dem, men han har sitt eget liv med egne problemer. En rekke vanskeligheter oppstår når det gamle ekteparet prøver å leve trosset sine limitasjoner.

Det er sikkert mange som vet hvem Gaspar Noe er men for de som ikke har en anelse så skal jeg fortelle. Den franske regissøren er svert kontroversiell og han slå igjennom i en filmatisk periode som blir kalt ny fransk ekstremisme. Her er spesielt filmen Irreversible fra 2002 mest kjent. I filmen blir setningen “Tid ødelegger alt” brukt aktivt og Gaspars facinasjon for tid skapt. En facinasjon som varer lenge. I Vortex fortsetter han konseptet som ble hans kjennetegn. Å se et gammelt ektepar som sakte men sikkert gå mot sin siste dag er en hjerteskjærende påminnelse på filmen og Gaspar Noes tematikk. Foresten ikke bli skremt når jeg drar frem Irreversible, Vortex er på ingen måte like grusom og den inneholder lite til ingen vold!

Vortex spiller seg ut med bruk av en delt skjerm. Skjermen er del på midten der ene siden følger Lui og den andre følger Elle. Denne stilen har Gaspar brukt tidligere med filmen Lux Æterna fra 2019. I Lux Æterna var det interresant men i Vortex er det nødvendig. Jeg vil tro at den hadde aldri funket uten en delt skjerm. Det virker kanskje skremmende og uvant, men etter de 5 første minuttene virket det normalt og en todelt skjerm er ikke lengre et hinder.

Vortex er nyskapende, kanskje til og med revolusjonerende. Gaspar fortsetter å bryte barrierer, men Vortex er også hans mest menneskelige, personlige og følsomme film. Vortex er ikke en av Noes grusomme thrillere eller en av hans voldsomme skrekkfilmer, Vortex er en film om en død mange vil oppleve og det er nettop derfor du bør få den med deg.

Vortex regissert av Gaspar Noe. Skuespillere: Dario Argento, Francoise Lebrun og Alex Lutz. Spilletid: 2 timer og 22 minutter. Aldersgrense: 9år

Relaterte innlegg