Meny Lukk

“Voyagers” – Skiller mennesket fra sentrum


Neil Burger fortsetter en imponerende rekke med middelmådige sci-fi, med en film som løser fred på jord.

Når jorden sine ressurser synker, og verden trenger en løsning oppdages endelig en beboelig planet. 24 barn blir oppfostret i isolasjon og sendt på en 86 år lang reise til den nye civilisasjonen. Men ikke alt går som planlagt når de hormonelle tenåringene begynner å tenke selv.

Regissør Neil Burger (Limitless, Divergent) lager en film som konkluderer med at følelser er nødvendig, selv om hele handlingen motbeviser dette. Vannet på romskipet har kjemikalier som skal dempe nytelser hos ungdommene. Alle lever fredfullt, med høy effektivitet, helt til Christopher (Tye Sheridan – Ready Player One, X-men Dark Phoenix) og Zac (Fionn Whitehead – Dunkirk, Bandersnatch) bestemmer seg for å fjerne kjemikaliet. Innen få dager blir ledsageren deres myrdet, og en krig bryter ut mellom dem som vil nyte livet, og dem som setter mennesket i sentrum. Filmen snakker hele tiden om hvor utrolig sansene våres er, samtidig som dette er den eneste grunnen til at flere uskyldige dør.  

Den store skurken i filmen er menneskets natur, som i denne filmen blir personifisert av den egoistiske Zac. Filmen gjør en elendig jobb med å rettferdiggjøre denne karakteren. Motivasjonen hans for å drepe en vesentlig karakter, er at han ikke er tillatt å voldta en dame på romskipet. Alle vet at dette var grunnen Zac utførte mord, likevel blir nesten alle enig om at romvesener er skyldig for alle elendighetene. Denne konflikten er elendig, og øynene ruller automatisk hver gang de nevner det utenomjordiske.

Det beste aspektet ved Voyagers er produksjonsverdien. Interiøret på romskipet er visuelt tilfredsstillende, og det er lett å forstå hvor rommene befinner seg i forhold til hverandre. Teknologien er også mye mer realistisk enn i andre moderne sci-fi, noe som ofte er et irriterende punkt. Musikken også er veldig følelsesladd, og mange scener blir båret av en sterk partitur.

Voyagers er en helt middelmådig film, med et forvirret moralsk kompass. Nå som enden av pandemien er i sikte vil det snart være uendelig med opplevelser som er mer verdt å bruke tiden sin på enn dette. Forglemmelig!

Regi: Neil Burger. Norgespremiere: 30.04.2021. Spilletid: 1t 48m. Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg