Meny Lukk

«Waves» – Emosjonelt og vakkert todelt drama

Tyler Williams (Kelvin Harrison Jr.) er rene definisjonen på den perfekte sønn. Han er en kjekk, populær og suksessfull bryter på vei til et stipend på et lokalt college. Første halvdel av filmen følger Tyler som sliter med presset fra en dominerende far (Sterling K. Brown). Tylers problemer utvikler seg til pilleavhengighet og drikking. Det sier seg selv at det til slutt ender med katastrofe for Tyler og familien etter han skader skulderen og gjør kjæresten gravid. Når katastrofen blir nesten uutholdelig ubehagelig, starter andre del av Waves hvor man heller følger Tylers søster, Emily (Taylor Russell).

Det absolutt mest interessante med Waves, foruten en veldig god og spennende historie, er at fra første stund er filmen nesten absurd vakker. Det virker som om hele filmen har fått et slags naturlig Instagramfilter. Lys fra politibiler og gatelys dekker skjermen og man blir dratt inn i trafikken. Dessuten har de gjort flere interessante valg når det kommer til kinematografi og redigering, som gjør at Waves er uvanlig personlig. Rask redigering, skurrete og kaotiske shots øker pulsen. Når Tyler holdes i bakken under brytekamp blir stemningen realistisk trykket og man føler seg nesten litt kvalt der man sitter i salen. Dessuten leker de seg med formatet på skjermen, og det endrer seg uten at man legger noe større merke til det før man nesten kjenner litt på klaustrofobien. Filmens første del er ubehagelig, kaotisk og forvirrende med hiphop-låter som bakgrunn.

I motsetning til første halvdel, er andre del en slags kjærlighetserklæring til Florida og en kjærlighetshistorie mellom to tenåringer som på hver sin side opplever traumatiske og triste ting, men som finner en slags trøst i hverandre. Det er så sterk kontrast mellom de to ulike delene at det kunne vært to ulike filmer. De hadde begge vært gode hver for seg, men sammen er Waves en eksepsjonelt sterk historie fortalt på en oppslukende og vakker måte.

Man kommer ikke unna at enkelte av de unge skuespillerne nok ikke er på toppnivå, men de er til gjengjeld relativt ukjente og unge. De leverer likevel mer enn godt nok til at det er overbevisende. Innimellom kan det blitt USA-tilstander med roping, skriking og grining, når løsningen heller kunne vært en normal samtale, men manus er generelt veldig godt og engasjerende.

Til syvende og sist, er Waves absolutt turen til kinoen. Den er en litt annerledes filmopplevelse og dersom man vil se noe litt ekstra visuelt vakkert, så er dette filmen å se denne helga!

Waves – Regissert av; Trey Edward Shults, med Kelvin Harrison Jr., Taylor Russell, Sterling K. Brown, Alexa Demie. Spilletid: 2 t 15m. Land: USA. Premiere: 07.01.20. Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg