Meny Lukk

“Wheel of Fortune and Fantasy” – tre vakre muligheter


Ryûsuke Hamaguchi legger et interessant premiss i denne tredelte fortellingen som (i utgangspunktet) kom ut kun noen måneder før hans mye omtalte film Drive My Car, noe som gjorde at Wheel of Fortune and Fantasy (originaltittel 偶然と想像) ble litt overskygget. I likhet med Drive My Car, er Wheel of Fortune and Fantasy en tålmodig og vakker film, som setter fokus på et godt manus. På den andre siden har den en helt annen oppbygging, ved at den består av tre fortellinger om tre forskjellige kvinner.


Den første fortellingen handler om et trekantdrama som oppstår når Meiko (Kotone Furukawa) oppdager at bestevenninnen har startet å date eksen hennes. Den andre fortellingen går ut på en slags forførende felle, mens den siste er en mild science-fiction fortelling om gamle og nye venner. Selv om fortellingene er ulike i handling og karakterer, har de til felles at de handler om med-menneskelige forhold. De utofrsker hvordan ting kan forandre seg, og folk ikke alltid ender opp hvor de forventet. Selv om det er likheter mellom handlingene, er det stor nok forskjell til at folk sikkert kommer til å like fortellingene med forskjellig grad.

Som sagt har Wheel of Fortune and Fantasy likheter med Drive My Car når det kommer til stemning. Blant annet lange tagninger og samtaler som skaper en naturlig følelse. Lydbilde tilfører veldig til dette. Det er begrenset bruk av lyd, mest i overgangene mellom fortellingene, men ellers er det veldig stille. Eller rettere sagt, alle små-lyder er veldig tydelige; fra pusting til blaing i bøker. På godt og vondt hører vi lydene som om vi er i rommet med dem, og på flere måter har filmen en dokumentarisk følelse. Dette funker, selv med en fortelling som bøyer på virkeligheten. Science fiction elementene ligger mer som et bakteppe for å legge opp til handlingene, noe som gjør hendelsene mer interessante. Personlig likte jeg best den siste fortellingen, og følte den hadde mer dybde og originalitet enn de andre, som ble en smule mer generiske.

Wheel of Fortune and Fantasy er en original film som utfordrer en konvensjonell oppbygging ved å ta tilskuerne følge flere historier. De er også vage nok til at tilskuere kan relatere fra flere perspektiver og tilføre sine egne erfaringer. Jeg kan trygt si at vi kan stole på Ryûsuke Hamaguchi til å skape vakre filmer med solid dialog.

"Wheel of Fortune and Fantasy" regissert av Ryûsuke Hamaguchi . Med: Kotone Furukawa, Kiyohiko Shibukawa, Katsuki Mori, Fusako Urabe, Aoba Kawai, Hyunri. Spilletid: 2 timer og 1 minutt. Land: Japan. Aldersgrense: 6 år. På kino: 26. august.

Relaterte innlegg