Meny Lukk

“Wife of a Spy” – Krigsforbrytelser og Karma


Fra den Japanske skrekk-regissøren Kiyoshi Kurosawa (ingen relasjon til Akira Kurosawa) kommer denne historiske dramafilmen. Det er et interessant innblikk i en ‘spion’ sitt liv i 1940-tallets Japan. Det er egentlig ikke rettferdig å kalle noen av karakterene for spioner. De er (selv om det høres brutalt ut å lese det i tekst) landsforrædere, men i et land som er i ferd med å bli ekstremt fascistisk og finner seg på samme side om nazistene i krigen så man er å sympatisere med hovedpersonene.

Filmen er noe komplisert til å starte med, det er vanskelig å holde styr på alle karakterene som blir introdusert i starten. Det er mye Japansk geopolitikk og historisk kontekst som må settes i stand i løpet av filmens spilletid. Som hvordan grunnpilarene for det Japanske samfunnet på denne tiden besto av lydighet og disiplin, noe som for våre hovedkarakterer kun er en fasade. Filmen tar en sving rundt halvveis gjennom; det blir mye lettere å holde orden fordi hele handlingen blir ganske lineær.

Det er klart at hele tematikken omhandler det som blir godt beskrevet av en simpel setning: «karma is a bitch». Det er mange moralske dilemmaer som oppstår og blir ‘besvart’, hvor det føles som om resultatet er noenlunde rettferdig.

Filmen gir inntrykk av et erfarent mannskap med tilstrekkelig budsjett til å skape akkurat den estetikken de ønsker. Den er veldig gjennomført med tanke på detaljer og kostymer. Flott måte å føre kameraet på kombinert med en interessant fargepalett gjør filmen til en av de nydeligste jeg har sett på lenge.

Alt i alt en sterk film med ren estetikk som leverer en god historie om hvordan skjulte hemmeligheter kan endre et ekteskap og lojalitet som japansk kultur-pilar.

Supai no tsuma  - Regissert av  Kiyoshi Kurosawa. Spilletid: 1t 56m. Land: Japan. Norgespremiere: 09.04.2021. Skuespillere:  Yû Aoi, Masahiro Higashide, Hyunri, Issey Takahashi, Yuri Tsunematsu, Chuck Johnson, Takashi Sasano, Ryôta Bandô, Minosuke. Aldersgrense: 12 år.  

Relaterte innlegg