Meny Lukk

2. Slovenia: “Outsider”

Outsider (1997) – Regi: Andrej Kosak – Bindweed Soundvision/RTV Slovenija – 1 t. 40 min.

Etter Jugoslavias oppløsing er det ingen overraskelse at det ble produsert en god del filmer som tar for seg Josip Broz Titos strenge regime. Slovenia er et av disse landene, men overraskende nok omhandler filmen opprør gjennom britisk punkrock, som hovedkarakteren i Outsider, Sead ”Sid” Mulahasanovic hører på. Sid er en bosnisk tenåring som flytter til Slovenia fordi hans far, som er en offiser, blir omplassert. Sid faller utenfor på skolen, noe som resulterer i at han blir med i et punkband. Slik musikk er ikke akseptert av myndighetene og Sid og gjengen kommer ofte i klammeri med rektor og med loven.

Det er først og fremst en overraskelse at punk-musikk som Sex Pistols også hadde en innflytelse bak jernteppet. Vi får en grundig forståelse for at det var et skrik etter anarkisme over hele verden i 1979, som for så vidt også er det året Outsider utspiller seg i. Det er en god del andre filmskaper som vil gi utrykk for Sex Pistols’ innflytelse, slik vi blant annet har sett i Sønner av Norge. Vi skjønner allikevel fort at Slovenia hadde bedre grunner til å gjøre opprør. Også romansen mellom Sid og Matka viser at det til tross for et kommunistisk styresett, fremdeles var et stort klasseskille, og det fins en Romeo og Julie her også.

Outsider er en bra svart komedie om et kommuniststyre som begynner å gå i oppløsning, med mange bra ungdommelige karakterer som vi kjenner oss godt igjen i, og som har enda større grunn til å gjøre opprør mot de samme konforme foreldrene og skolesystem som er nesten identisk med det britiske. Alt i alt så ser vi nok en gang et glimrende eksempel på punkrockens innflytelse andre steder i verden.

Relaterte innlegg