Meny Lukk

BIFF: “Høstgule Blader” – Finsk rom-com for introverter

Aki Kaurismäki er tilbake med sin tjuende spillefilm, og etter gode mottakelser på filmfestivaler rundt om på kloden, er det naturlig nok forventninger knyttet til hans nye film.

Ansa (Alma Pöysti) og Holappa (Jussi Vatanen) er to ensomme sjeler som vandrer rundt i Helsinkis gater og hører på oppdateringer angående krigen i Ukraina på radioen. Ansa jobber på et supermarked med dårlige vilkår og Holappa er alkoholiker samtidig som han er arbeider på en byggeplass. Når de to møtes på en litt nedslitt karaokebar så oppstår det interesse mellom dem og de planlegger for å møtes, men ikke uten hindringer som prøver å sette en stopper det.

“Høstgule Blader” er kanskje Aki Kaurismäki sin siste film, ettersom han truet ved å pensjonere seg etter sin forrige “Den Andre Siden av Håpet” fra 2017. Og takk gud for at han hadde en til film på lager for dette var en perle. Tørr humor, enkel dialog og naive karakterer høres ut som dårlig kritikk, men i “Høstgule Blader” er det motsatt for det gjør filmen veldig sjarmerende. I tillegg til at fortelling finner sted i den moderne tid så er antrekkene til karakterene, møblene man ser i byggene og gammeldagse filmplakater som henger utenfor kinoen får det til å se ut som at vi samtidig befinner oss på 60-tallet.

Det skal sies at dette er min første Kaurismäki film, og den innfridde stort, eneste jeg vil pirke på er at en var til tider en smule for simpel og at den kunne vart litt lengre for å konkludere fortelling litt bedre, ellers ingenting å pirke på. Stilen i hans kanskje siste prosjekt skal være lik de fleste av filmene i filmografien til den finske regissøren, og jeg skal absolutt sjekke ut mer av det han har utgitt for jeg storkoste meg med denne simple fortelling om to naive, ensomme sjeler som møttes på en karaokebar.

“Høstgule Blader” er en rom-com med en fin tone hele veien og mye tørr humor i nesten hver setning. Skal sees igjen når den kommer på kino landet rundt!

"Høstgule Blader" regissert av Aki Kaurismäki. Med: Alma Pöysti og Jussi Vatanen. Land: Finland. Spilletid: 1 time og 21 minutter. På kino: 25. desember

Relaterte innlegg