Meny Lukk

BIFF: “Past Lives” – Gammelt gull … med litt ekstra

Det sitter tre personer langs en bardisk. To av de snakker sammen, den tredje litt utenfor. Hva er relasjonene der? Er de to som snakker kjærester? Eller er de søsken kanskje? Er han tredje sammen med hun, eller er han en venn? “Past Lives” er litt sånn – komplisert og mystisk.

Past Lives er en romantisk dramedie, skrevet og regissert av Celine Song i hennes filmdebut. Hovedrolleinnehaverne er Greta Lee, Teo Yoo og John Magaro. Na Young og Hae Sung er bestevenner, og på vei til å bli enda mer idet familien til Na Young flytter til Canada. Noen år senere forsøker Hae Sung å få tak i Na Young, men det blir vanskelig ettersom Na Young har blitt Nora.

Etter å ha høstet enorm kritikk på Sundance og Berlinalen, har Past Lives blitt en av årets mest etterlengtede kinofilmer for cinefile verden rundt. Når pressepass til BIFF 2023 var sikret, var dette muligens den første filmen vi peilet oss inn på. Det er alltid litt skummelt å gå inn i en kinosal med store forventninger – heldigvis ble de innfridd!

Filmen puster i samme åndedrag som tidligere filmer som Casablanca (1942), In The Mood for Love (2000), Lost in Translation (2003) og Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) som romantiske filmer som hever seg over filmens svar på kiosklitteratur – romcoms. Romcoms blir ofte kalt forutsigbare, kalkulerte og enkle. Past Lives er så motsatt som en får det. Det er en kompleks og mystisk film, med like mange lag som NTNUI Volleyball har. Den er skrevet uhyre finslipt, der hver linje med dialog kan skjære gjennom det man har av forsvarsmekanismer i kroppens følelsesmottaker.

Regiet er også strålende, og er både reservert å stilsikkert. Man skulle trodd det stod en erfaren, gammel mester bak denne filmen, men det er som sagt “bare” en ukjent debutant – Celine Song – som står bak. Hun har dratt tydelig inspirasjon fra blant annet filmene jeg nevnte (Eternal Sunshine blir nevnt pluss musikken er veldig lik). Dette er selvfølgelig utmerkede utgangspunkter, og Past Lives bare bygger på disse med en særegen og øm berøring av humanitet og forståelse.

En av BIFFs klart beste, en av årets klart beste og kanskje tiårets definerende romantiske film – se Past Lives når den nå skal kinogå landet rundt!

"Past Lives" regissert av Celine Song. Med: Greta Lee, Teo Yoo og John Magaro. Spilletid: 1 time og 46 minutter. Land: USA. Aldersgrense: Tillatt for alle. Kommer på kino: 27. oktober

Relaterte innlegg