Meny Lukk

BIFF: “Poor Things” – Surrealistisk gull fra Lanthimos

Yorgos Lanthimos er tilbake med en ny godbit. Etter hans andre omtalte verk som “The Lobster”, “The Killing of a Sacred Deer” og “The Favourite” er det naturlig nok knyttet stor spenning til det nyeste prosjektet til Lanthimos. En fantasifull, mørk-science fiction-komedie som til de grader ikke skuffer.

I London, en gang på 1800-tallet bor den eksentriske vitenskapsmannen Godwin Baxter (Willem Dafoe), sammen med sin hushjelp og sitt eget Frankenstein prosjekt Bella Baxter (Emma Stone), som Godwin har klart å vekke fra døde. Bella er et spedbarn i en voksens kvinnes kropp og er totalt blind til de strenge sosiale normene i samfunnet som omhandler den tidens syn på kvinner. Bella er også sulten på hva som er der ute i verdenen og reiser vekk fra sitt hjem for å utforske sin egen seksualitet, bakverk og frigjøring.

Lanthimos har sammen med manusforfatter Tony McNamara adaptert sitt nye verk fra romanen ved samme navn, og er en av årets mest etterlengtede filmer etter sin premiere under filmfestival i Venezia tidligere i høst, hvor den vant den gjeve Golden Lion prisen for beste film. “Poor Things” er helt formidabel på alle nivåer. Den er strålende å se på ved god hjelp av kinematografien, produksjons designet og kostymene som virkelig hjelper å plassere seerne i Lanthimos´ sin fortids- og fremtids visjon. Musikken er Stone i hovedrollen gjør ingen feil i sin hovedrolle som Bella Baxter, Dafoe er skremmende god i sin vitenskapsmanns karakter, også Mark Ruffalo er overraskende komisk som advokaten Duncan Wedderburn. Men stjernen i det hele er Emma Stone, som er på god vei til å få en rekke nominasjoner nå som prisutdelings-sesongen nærmer seg.

Regien til Lanthimos er gull og manuset er helt strålende. Musikken er også veldig bra, og hjelper godt når det kommer til det surrealistiske aspektet av filmen. Som sagt så er den utrolig fin å se på, og nesten hvert bilde er som å se på et kunstverk fra de forrige århundrene.

“Poor Things” er uten tvil en av de beste filmene fra dette året og er muligens den beste filmen til regissør Yorgos Lanhimos så langt. Den byr på mye rart, men det blir aldri for mye. Selv om det er noen måneder til den når norske kinoer, så er det bare å gjøre seg klar og glede seg til å se dette nye, bisarre mesterverket til Lanthimos.

"Poor Things" regissert av Yorgos Lanthimos. Med: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe og Ramy Youssef. Spilletid: 2 timer og 21 minutter. Land: USA. Aldergrense: 15 år. På kino: 12. januar 2024.

Relaterte innlegg